Obožujemo jagode. Sveže so seveda najboljše. Ravno prav zrele, ki imajo okus po poletju. Iz njih tudi marsikaj spečemo in si pridno pripravljamo kremni jagodni napitek. Toda jagode so lahko precej težavne, ker hitro propadajo. Zato, če ne vemo, kam z jagodami, ponavadi skuhamo tudi marmelado. Tu je en fantastičen recept, kako pripraviti slastno in vsekakor bolj zdravo jagodno marmelado …
Ta slastna jagodna marmelada je odlična alternativa običajnim marmeladam, ki jih najdemo v trgovini. Bolj zdrava različica, pripravljena iz treh naravnih sestavin. Recept pa je tako enostaven, da boste imeli tudi pripravljeno en, dva, tri.
Sestavine, ki jih boste potrebovali: jagode (seveda), chia semena in med. To je vse. In morda imate vse sestavine celo že v kuhinji. Nobenega sladkorja in želatin, a brez skrbi, chia semena bodo ustvarila tisto 'marmeladasto' teksturo, ki jo obožujemo.
V nadaljevanju preverite recept in navodila za pripravo ...
Sestavine:
- 450 g svežih jagod (operite in narežite)
- 3 žlice medu (oziroma po okusu)
- 2 žlici chia semen
Priprava:
Jagode stresite v kozico in jih začnite počasi segrevati na srednje visoki temperaturi. Nato dodajte med. Dobro premešajte, ko se začnejo jagode mehčati.
Ko se jagode popolnoma zmehčajo, tako, da začnejo že razpadati, jih dobro pretlačite z vilico ali s tlačilko za krompir.
Nadaljujte s segrevanjem dokler ne začnejo počasi vreti. Ne pozabite mešati.
Ko se na površini pojavijo večji mehurčki, vmešajte še chia semena.
Chia semena bodo ustvarila fantastično teksturo, hkrati pa boste marmeladi dodali še nekaj vlaknin in zdravih omega-3 maščob.
Mešanico na nizki temperaturi kuhajte še približno 15 minut in ves čas mešajte.
Če imate radi marmelado z manjšimi koščki sadja, je marmelada pripravljena. Prelijte jo v kozarčke in dobro zaprite.
Če imate radi gladko teksturo, pa sestavine dobro zmešajte v mešalniku. Nato marmelado prelijte v kozarčke.
Ko boste marmelado prelili v kozarčke, bo videti še precej tekoča, toda brez skrbi, chia semena potrebujejo nekaj časa.
Marmelada naj se ohladi na sobno temperaturo, nato kozarček postavite v hladilnik in dobili boste popolno teksturo.
Ker marmelada ne vsebuje konzervansov, jo hranite v hladilniku.
Poskusite tudi:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?