Radi preizkušate nove recepte? In obožujete šparglje? Potem le pripravite to slastno špargljevo 'potico' (ali kolač ali štruco ... kakor vam je ljubše).
Sestavine:
- 250 g špargljev
- 100 ml oljčnega olja
- 100 ml mleka
- 3 jajca
- 200 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška (5 g)
- 1 čajna žlička črnega mletega popra
- 120 g pancete (nobvezno)
Za pehtranovo maslo:
- 125 g masla (sobna temperatura)
- 2 čajni žlički belega kisa
- 3 žlice pehtrana (drobno nasekljajte)
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. S papirjem za peko obložite pekač. Najboljše se obnese podolgovat pekač za kruh (cca. 20 cm dolžine).
Tako pripravite pehtranovo maslo:
Zmehčano maslo, pehtran in kis dobro zmiksajte v mešalniku. Poskusite in po potrebi dodajte še malo kisa. Maslo dajte v manjšo posodico in pustite na sobni temperaturi.
Tako pripravite špargljevo 'potico':
Šparglje očistite in skuhajte al dente (ne smejo se razkuhati). Sperite pod hladno vodo in postavite na stran.
V posodi zmešajte olje, mleko in jajca.
V drugo, večjo posodo presejte moko in pecilni prašek. Na sredini naredite vdolbinico. Dodajte poper in vlijte mokre sestavine. Počasi zmešajte v testo.
V pekač vsujte nekaj žlic testa. Toliko, da to v celoti pokrije dno pekača. Po testu razporedite nekaj špargljev, nato jih pokrijte s plastjo testa.
Ponovite še enkrat: po testu razporedite šparglje in zaključite s testom.
Na vrh položite še špargelj ali dva.
Pecite 40 do 45 minut oz. dokler ni 'potica' lepo zlato rjavo zapečena. Če je pečena, preverite z zobotrebcem oz. špino.
'Potico' vzemite iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladi.
Ponudite s pehtranovim maslom in zeleno solato.
ČE BOSTE V RECEPT VKLJUČILI PANCETO:
Panceto narežite na drobne koščke in jo hrustlajvo zapecite v ponvi ter malce ohladite. Nato jo nekaj potresite po vsaki plasti s šparglji.
Preberite še: Vse, kar morate vedeti o trdo kuhanih jajcih
View this post on Instagram
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?