Tako je, tudi sladkosnedi ne bodo opazili, da se v njem skriva avokado ...
Najprej si odgovorimo na vprašanje, zakaj bi v mousse sploh dajali avokado? Odgovori so precej prepričljivi:
- Vsebuje več kalija kot banana.
- Dober vir beljakovin.
- 100 gramov avokada vsebuje približno 15 g maščob, od tega je večina nenasičenih, in 110 mg omega-3 maščobnih kislin.
- Vse zelene rastline vsebujejo karotenoide (te v avokadu so npr. pomembni za zdravje oči).
- 100 g vsebuje okoli 7 g vlaknin, kar avokado uvršča tudi med dobre vire vlaknin.
- Blagodejno vpliva na splošno dobro počutje in zdravje.
- Dobrodejen učinek, ki ga ima na zdravje srca, je primerljiv s tistim, ki ga imajo denimo oreščki.
Ljubitelji bi dodali še razlog, da je dobrega okusa in da njegova mehka sredica daje kremasto teksturo smutijem, tortam in drugim jedem. Avokado smo dodali na primer tudi tem čokoladnim kroglicam brez peke.
Zdaj pa k receptu. Potrebovali boste:
- 2 olupljena in izkoščičena avokada
- 1/4 skodelice nesladkanega kakava
- 1/4 skodelice koščkov temne čokolade
- 3 ali 4 žlice mleka po izbiri (kravjega ali rastlinskega)
- ščep vanilijevega ekstrakta
- ščep soli
- 1/4 skodelice medu (ali drugega sladila po izbiri)
Priprava je čisto preprosta. Vse sestavine združite in zmešajte do gladkega. Sprva dodajte manj mleka in ga dodajajte po potrebi, da dobite željeno teksturo. Mousse preložite v kozarčke, okrasite z listi mete, naribano temno čokolado ali čim drugim in takoj postrezite, lahko pa ga uporabite tudi za sladice kot je npr. čokoladna torta in podobno.
Morda vam bo všeč tudi tale recept: 3 lahki namazi, ki jih pripravite doma
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?