Gastroenterolog s Harvarda opozarja: to sadje lahko resno škoduje zdravju (Slovenci ga obožujemo)

25. 9. 2025
Gastroenterolog s Harvarda opozarja: to sadje lahko resno škoduje zdravju (Slovenci ga obožujemo) (foto: Profimedia)
Profimedia

Učinek tega sadja je primerjal celo s čokolado.

Ugledni gastroenterolog s Harvardske univerze, dr. Saurabh Sethi, je na svojih družbenih kanalih razkril, katera vrsta sadja lahko najbolj škoduje vašemu črevesju – in verjetno vas bo odgovor presenetil.

Na dnu njegove lestvice se namreč znajdejo prezrele banane. Čeprav jih mnogi uvrščajo med zdrave prigrizke, zaradi visoke vsebnosti sladkorja lahko povzročijo več škode kot koristi.

Dr. Sethi poudarja, da sadje sicer velja za zdravo, vendar niso vse vrste enako koristne za prebavo. Pripravil je lestvico desetih najpogosteje uživanih vrst sadja – razvrščenih od najslabših do najboljših za zdravje črevesja.

Prezrele banane so se znašle prav na dnu. Po njegovih besedah vsebujejo toliko sladkorja, da jih nekateri primerjajo kar s "čokolado v rumenem olupku".

Takšne banane povzročajo hitrejše povišanje ravni sladkorja v krvi, poleg tega pa nudijo manj hrane koristnim bakterijam v črevesju, ki so ključne za dobro prebavo.

Rihanna rodila tretjega otroka, ki nosi posebno ime

Medtem ko prezrele banane veljajo za manj primerne, so rahlo zelene banane ocenjene s srednjo oceno (5 od 10). Vsebujejo več vlaknin, ki koristijo srcu, presnovi in seveda zdravju črevesja.

Na samem vrhu lestvice pa kraljujejo borovnice in granatno jabolko – sadje, ki je bogato z antioksidanti in ima močan učinek v boju proti prostim radikalom in vnetjem.

To seveda ne pomeni, da bi se zrelim bananam morali povsem izogibati. Vseeno pa je pomembno, da z njimi ne pretiravamo in da poleg njih uživamo tudi druge vrste sadja - tako bomo svojemu telesu zagotovili vsa hranila, ki jih potrebuje.

Vir: mondo.rs

Mehko jogurtovo pecivo, ki se kar topi v ustih: pripravljeno je v samo 20 minutah (RECEPT)