Ali jabolka in banane zvišujejo trigliceride? Tako lahko uživate svoje najljubše sadje brez tveganja za zdravje

10. 10. 2025
Ali jabolka in banane zvišujejo trigliceride? Tako lahko uživate svoje najljubše sadje brez tveganja za zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Se sprašujete, kako jabolka in banane vplivajo na raven trigliceridov v krvi – in ali jih lahko uživate brez skrbi?

Vsaka hrana ali pijača, ki vsebuje sladkor, maščobe ali alkohol, lahko vpliva na povečanje trigliceridov. Jabolka in banane sicer vsebujejo naravne sladkorje, a če jih ne uživate v pretiranih količinah, ne bodo povzročile škodljivega porasta trigliceridov – maščob, ki se lahko kopičijo v arterijah in povečajo tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap.

Kako znižati trigliceride?

Z redno telesno aktivnostjo lahko raven trigliceridov znižate tudi za 30 %. K znižanju pripomore tudi zdrava telesna teža. Že izguba 5 do 10 % telesne teže (v primeru debelosti) lahko pripomore k zmanjšanju trigliceridov za do 20 %.

Seveda je pomembna tudi prehrana. Po priporočilih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) naj bi nasičene maščobe predstavljale največ 10 % dnevnega vnosa kalorij. Trans maščobe naj bi čim bolj omejili, dodani sladkorji pa naj bi predstavljali manj kot 10 % dnevnih kalorij. Prav tako je priporočljivo omejiti uživanje alkohola na eno do dve enoti dnevno ter se gibati vsaj 150 minut na teden.

Zakaj pokvarjenega mleka ne bi smeli zlivati v kuhinjsko korito

Trigliceridi so sicer vir energije, ki ga telo potrebuje, vendar njihova previsoka raven lahko vodi v bolezni srca, zamaščena jetra in sladkorno bolezen tipa 2.

Jabolka in banane so tudi dober vir vlaknin, ki pomagajo zniževati raven slabega holesterola (LDL), ki se prav tako rad nabira v arterijah.

Poleg tega vlaknine pomagajo uravnavati krvni sladkor in zniževati krvni tlak. Majhno jabolko s olupkom vsebuje približno 2 g vlaknin, srednje velika banana pa skoraj 5 g. Na splošno velja, da sadje, ki ga uživate z olupkom ali s semeni, vsebuje več vlaknin.

Kaj pa fruktoza?

Eno manjše jabolko (100 g) vsebuje okoli 56 kalorij, 14 do 15 g ogljikovih hidratov in približno 12 g sladkorja. Gre za naravne sladkorje – predvsem fruktozo, glukozo in saharozo. Srednje velika banana (115 g) ima približno 101 kalorijo, 21 do 23 g ogljikovih hidratov in 16 g sladkorja.

Čeprav je dobro omejevati dodane sladkorje, je zelo malo verjetno, da bi zaužili preveč naravnih sladkorjev iz sadja – predvsem zato, ker sadje vsebuje tudi vlaknine, antioksidante in druge koristne snovi.

Zato ni potrebe po skrbi, če si privoščite jabolko ali banano – razen če jih uživate skupaj z namiznim sladkorjem, čokolado ali drugimi sladkimi dodatki.

Sveže ali zamrznjeno sadje je skoraj vedno dobra izbira. Previdni pa bodite pri suhem ali konzerviranem sadju – to lahko vsebuje dodane sladkorje. Pred nakupom vedno preverite oznake na embalaži. Če izberete konzervirano sadje, naj bo to sadje v naravnem soku, ne v sladkem sirupu.

Jabolka in banane, če jih uživate zmerno, ne povzročajo škodljivega porasta trigliceridov, kljub vsebnosti naravnega sladkorja. Poleg vitaminov in mineralov vsebujejo vlaknine, ki podpirajo zdravje srca in pomagajo znižati slab holesterol.

Če imate povišane vrednosti trigliceridov, izbirajte raje sveže, zamrznjeno ali sadje v 100 % sadnem soku, izogibajte pa se različicam s sladkimi dodatki. Za individualno prilagojene prehranske nasvete se posvetujte z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Kremna jesenska juha, ki pogreje dušo: hitra, okusna in popolna za sive dni