Verjetno ima vsak navado, da pred zaužitjem opere sadje kot so jabolka, jagode, marelice in podobno. Drugače pa je s sadjem, ki ga pred zaužitjem olupite ali pa ima trdo lupino. Toda strokovnjaki za varnost hrane pravijo, da je potrebno tudi te izdelke umiti.
Medtem ko je umazanija na lupini lahko vidna, pa ni nujno, da so vidni ostanki pesticidov ali mikrobi, kot sta salmonela ali kampilobakter, ki lahko povzročijo bolezni, ki se prenašajo s hrano.
Zakaj prati sadje, ki ima debelo lupino?
Bananin olupek, avokadova lupina in drugi izdelki z debelo zunanjo površino so prav tako dovzetni za bakterije kot mehkejše sadje in zelenjava z nežnejšo lupino, pravi Trevor Craig, strokovnjak za varnost hrane in direktor tehničnega usposabljanja in svetovanja v podjetju Microbac Laboratories.
Zaradi debelejše lupine bakterije in umazanija težje prodrejo v meso, kar jim omogoča daljši rok trajanja. Vendar Craig pravi, da lahko nož pri rezanju avokada ali banane vse, kar je na zunanjem delu, potisne na užitni del sadja in ga navzkrižno kontaminira.
Umivanje vsega sadja pred zaužitjem zmanjša verjetnost kontaminacije
Umivanje ne povsem zagotovi sterilnosti živil, vendar lahko zmanjšate tveganje, če ga izvajate varno. Če sadje pred zaužitjem operete, lahko odstranite pesek, škodljivce, pesticide ali herbicide ali voščeno prevleko.
Joshua Resnick, vodja kuharskega inštruktorja na Inštitutu za kulinarično izobraževanje, je za HuffPost povedal, da opere vse pridelke, ki jih reže, tudi tiste, ki jih olupi, kot je korenje ali čebula. »Na koncu dneva ne veste, kaj vse so pridelki prestali. Tudi če jih pravkar prinesli iz zemlje, dali v zaboj in odpeljali na kmečko tržnico, so lahko med potjo prišli z vsemi vrstami umazanije ali onesnaževalcev.«
Kakšen je najboljši način čiščenja sadja?
Strokovnjaki svetujejo, da je za čiščenje vse vrste pridelkov potrebna le čista tekoča voda. Pri tem ni potrebo uporabljati posebnih sredstev za pranje kot so mila in detergenti. Center za nadzor in preprečevanje bolezni prav tako opozarja, da za sadje in zelenjavo ne uporabljajte belil ali razkužil.
»Če res želite, hrano poškropite z razredčeno raztopino kisa in vode, v razmerju ena proti štiri. To bo pomagalo uničiti nekatere bakterije, na hrani pa ne bo pustilo slabega okusa ali morebitnih nevarnih kemikalij,« še svetuje Craig.
Vir: huffpost.com
Prisluhnite tudi podkastu, ki ga vodi Borut Pahor:
Tina Maze iskreno o izzivih, s katerimi se je soočala v času smučarske kariere
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?