Temu sadju in zelenjavi se je čez zimo bolje izogibati

11. 2. 2025
Deli
Temu sadju in zelenjavi se je čez zimo bolje izogibati (foto: Instagram @rachel.andrews (Posnetek zaslona))
Instagram @rachel.andrews (Posnetek zaslona)

Čeprav so polna koristnih hranil, je ta živila pozimi bolje izključiti iz svojega jedilnika.

Pozimi se veliko sadja in zelenjave pridela v rastlinjakih ali uvozi iz toplejših podnebij, kar pogosto pomeni, da so jih obdelali s pesticidi in drugimi kemikalijami, da bi plodove lahko vzgojili v težkih razmerah. Čeprav so te kemikalije učinkovite pri zaščiti pridelkov, pa so lahko škodljive za vaše zdravje, zlasti če jih uživate redno.

Zagotovo vas zanima tudi:

Prehranski strokovnjaki zato svetujejo, naj se zaradi tega ljudje v zimskih raje izogibajo uživanju sicer številnih priljubljenih vrst sadja in zelenjave.

Na primer, jagodičevje, kot so jagode in maline, običajno gojijo izven njihove naravne sezone, njihova pridelava izven sezone pa pogosto zahteva veliko uporabo pesticidov.

Čeprav so okusne, je jagode vedno bolje uživati ​​poleti, ko so pridelane lokalno in naravno.

Europol razbil eno od najdejavnejših hekerskih izsiljevalskih združb
Jagode.
Profimedia

Podobno lahko zelenjava, kot sta špinača in paradižnik, ki se običajno goji v rastlinjakih, prav tako vsebuje ostanke pesticidov in se ji je pozimi treba izogibati.

Uživanje teh izdelkov izven sezone lahko povzroči težave s prebavili, alergije ali celo dolgotrajne zdravstvene težave. Kemikalije, ki se uporabljajo pri gojenju in ohranjanju teh pridelkov, lahko motijo ​​prebavni sistem in povzročijo občutljivost, kar lahko vpliva na splošno dobro počutje.

Sadje in zelenjava primerna za zimo

Boljša izbira sta za zimo sadje in zelenjavo, ki sta takrat naravno na voljo, ali tisto, ki se dobro shranjuje v hladnejših mesecih, pravijo strokovnjaki.

Korenovke, kot so pesa, korenje in krompir, so odlična izbira za ozimnico. Ta zelenjava se dobro ohranja tudi v hladnem vremenu in je bogata z bistvenimi vitamini in minerali, ki zagotavljajo prehrano, ki jo vaše telo potrebuje, da ostane zdravo pozimi.

Tudi zelenjava, kot so brstični ohrovt, zelje in cvetača, so odlične možnosti. Ta zelenjava je odporna in lahko prenese zimske temperature, zaradi česar je popolna za dodajanje juham, enolončnicam in pečenkam. Ne samo, da je ta zelenjava polna vitaminov in vlaknin, ampak premore tudi lastnosti za boj proti raku, zaradi česar so odličen dodatek k vsaki zimski prehrani.

Ko je govora o sadju, imamo tu jabolka in hruške. To je zares idealno sadje za ozimnico. Ta vrsta sadja se dobro ohranja in je pogosto na voljo lokalno, kar pomeni, da je bolj sveže in manj verjetno, da bo obdelano s škodljivimi kemikalijami. Jabolka in hruške kar kipijo od antioksidantov, vlaknin in vitaminov, zato so zdrav prigrizek ali odličen dodatek k slanim in sladkim zimskim receptom.

In ko svežih lokalnih proizvodov ni na voljo, so lahko dobra izbira tudi ustekleničene in konzervirane dobrote, kot so vložene kumarice. Medtem ko lahko sveže sadje in zelenjava med predelavo izgubita nekaj svoje hranilne vrednosti, pa trajnostni izdelki, kot so kisle kumarice, ohranijo veliko količino vitaminov, mineralov in vlaknin. Poleg tega so vložene jestvine pogosto shranjene z manj kemičnih konzervansov v primerjavi s svežimi izvensezonskimi pridelki.

Odločitev za konzervirano sadje in zelenjavo je tudi okolju prijazna izbira.

Z izbiro lokalnih proizvodov, ki so v kozarcih ali pločevinkah, podpirate trajnostne kmetijske prakse, ki so odvisne od manj kemikalij in konzervansov. Ti izdelki so pogosto narejeni iz sezonskega sadja in zelenjave in imajo manjši ogljični odtis kot tisti, uvoženi iz oddaljenih regij.

Preberite več na Sensa.si

To je najnevarnejši del piščanca: je poln bakterij in parazitov, a mnogi ga obožujejo

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija