10 pravil prehranjevanja seksi Italijank: nikoli niso na dieti, a zdravo jedo

29. 10. 2023
Deli

Je možno, da ste vitki v deželi pic, testenin in najboljših sladoledov? Morda bo zadoščalo, če vam omenimo Moniko Bellucci, Sophio Loren, Chiaro Ferragni, Eleonoro Carisi, in vam bo hitro jasno, da je to še kako možno.

Navsezadnje je Italija dežela ogljikovih hidratov, toda nikoli ni imela težav z velikim deležem debelih ljudi. Pravzaprav nasprotno, Italijani spadajo med najvitkejše narode v Evropi. Kako je to možno?

Slavna, rasna lepotica Sophia Loren, ki je še pri svojih častitljivih več kot 80 letih videti čudovito, pravi, da je za vse, kar vidimo na njej, dolžna špagetom. Če pa malo natančneje analiziramo Italijane, lahko le ugotovimo, da večina prebivalcev Apeninskega polotoka živi zdravo in uravnoteženo življenje.

Natančneje, v številkah to pomeni: le 9 odstotkov prebivalstva ima težave z debelostjo v primerjavi z 32 odstotki Američanov, kar zveni rahlo neverjetno, glede na to, da vsi mislimo, da standardna prehrana vsakega Italijana temelji predvsem na picah in testeninah. V čem je njihova skrivnost? Očitno le imajo nekakšna neizrečena pravila, ki pa se jih bolj ali manj držijo.

Kam postaviti termostat, da bodo računi nižji?

Preberite: Kaj morda niste vedeli o parmezanu?

Italijansko pravilo 1: Trik je v ravnovesju in manjših količinah


Za razliko od Američanov, ki pojedo velike količine hrane v posameznem obroku, v Italiji jedo pogosteje, toda manj. Seveda se pogovarjamo o povprečju, ker je, sploh če je glavna kuharica babica, ki obvlada vse možne slastne recepte, težko verjeti, da boste pojedli le en krožnik špagetov. Prav tako Italijani ne štejejo kalorij, temveč prenehajo jesti v trenutku, ko so »polni« in imajo prostor le še za eno kratko črno kavo. Treba pa je poudariti, da je v njihovih jedeh popolno ravnovesje med maščobami, ogljikovimi hidrati, škrobom in beljakovinami. Pojedo precej rib in piščančjega mesa, še posebej pa so varčni pri porabi rdečega mesa, ki ga uživajo redko in ob posebnih priložnostih.


Italijansko pravilo 2: Uporabljajo le eno olje - olivno


Olivno olje ima z razlogom sloves zlate tekočine, zaradi česar je ena od sestavin, če ne celo osnovna sestavina vsake italijanske jedi. Italijani ga uporabljajo kot glavno olje za solato, omake, praženje … italijansko kuhinjo si je enostavno nemogoče predstavljati brez njega! Na splošno je poznano dejstvo, da je olivno olje bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki sodijo med dobre maščobe.

Za razliko od Američanov, ki pojedo velike količine hrane v posameznem obroku, v Italiji jedo pogosteje, toda manj.

Za razliko od Američanov, ki pojedo velike količine hrane v posameznem obroku, v Italiji jedo pogosteje, toda manj.

Profimedia


Italijansko pravilo 3: Sveža, surova hrana


To se še posebej nanaša na jug Italije, dinamično Sicilijo, kjer je vsaka jed obogatena z ribo, paradižnikom, zelenjavo, artičokami, jajci, začimbami in limono. Testenine se prav tako strežejo sveže, skuhane so »al dente«, s kapljico olivnega olja, domačo paradižnikovo omako, origanom in vedno servirane v majhnih količinah.


Italijansko pravilo 4: Neprenehoma se sprehajajo!


Passeggiare po italijansko pomeni sprehajati se. Italijani gredo po svojih opravkih, na kavo, po nakupih vedno peš. Morda gredo le do priljubljenega trga ali se le sprehajajo po ulicah v svojem mestu, ob vodi, po parku ali v centru. Poleti ima veliko Italijanov navado, da med vikendom odidejo na kratek dopust do jezera ali vasi, kjer nabirajo kilometre - peš seveda. Zato, pojdite v naravo! 

Passeggiare po italijansko pomeni sprehajati se. Italijani gredo po svojih opravkih, na kavo, po nakupih vedno peš.

Passeggiare po italijansko pomeni sprehajati se. Italijani gredo po svojih opravkih, na kavo, po nakupih vedno peš.

Profimedia

Italijansko pravilo 5: Manjše porcije za zajtrk


Zajtrka v italijanskih družinah ne preskočijo. Toda za razliko od večine Evropejcev Italijani za zajtrk navadno pojedo rogljiček ali pecivo skupaj s kavo ali mlekom. Običajno zajtrk pojedo kar v svojem najljubšem lokalu, da vmes izmenjajo še zadnje novice.


Italijansko pravilo 6: Redko pijejo gazirane pijače


Zelo redko boste videli, da kakšen Italijan med kosilom pije kakršnokoli sladkano pijačo, na primer sok ali kolo. Na mizi bo vedno voda, tudi mineralna, toda v glavnem je to vino (kozarec črnega ali belega vina). Ledeni čaj ali smuti prav tako ne sodi med redne pijače prebivalcev Apeninskega polotoka. Ve se, kaj se tam najpogosteje pije, espresso.


Italijansko pravilo 7: Hitra hrana? Greh nad grehi!


Če ste kdaj šli v klasičen italijanski supermarket, ste verjetno opazili, da del z gaziranimi pijačami in čipsi zavzema zelo majhen del trgovine. Italijani redkokdaj grizljajo ali jedo hitro hrano. Na splošno v Italiji po večerji skoraj nihče ne je. Mocarela pred spanjem ali med gledanjem nanizanke ali filma? Nikakor ne! Če želite »ubiti« Italijana, mu ponudite hot dog, takoj ga bo zadela srčna kap!


Italijansko pravilo 8: Pica ni ravno za vsak dan!


Žal nam je, ampak moramo vas razočarati. Italijani ne jedo pice ves dan in vsak dan, in tega tudi vam ne priporočajo. V Italiji je pica vrsta hrane, ki jo jeste, če greste z družbo v soboto ali nedeljo v mesto. Prav tako so Italijani največji ljubitelji pice, ki je bogata z različnimi vrstami sira in zelenjavo, ki ima zelo malo kalorij, je pa polna hranljivih sestavin in vlaknin.

. V Italiji je pica vrsta hrane, ki jo jeste, če greste z družbo v soboto ali nedeljo v mesto.

. V Italiji je pica vrsta hrane, ki jo jeste, če greste z družbo v soboto ali nedeljo v mesto.

Profimedia


Italijansko pravilo 9: Lahka večerja


Pri Italijanih je zadnji obrok rezerviran za lahko jed (če ne greste s prijatelji na večerjo). Tipična večerja vključuje juho (minestrone), manjšo porcijo mesa ali testenin, serviranih z majhno porcijo sira in zelenjave.


Italijansko pravilo 10: Ne držijo se diete!


Italijani ne spadajo v skupino narodov, norih na diete. Želite shujšati? Izogibajte se pražene hrane, zato pa za preliv na testeninah uporabljajte domačo paradižnikovo omako in zelenjavo, kot so brokoli, gobe … In še zadnji nasvet, toda najpomembnejši: jejte brez slabe vesti!

Morda vas bo zanimal tudi ta zanimiv pogovor, ki ga vodi Borut Pahor






Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem