V težnji po dobrem počutju in zdravju (srca) je potrebna tudi ustrezna izbira prehrane.
Številni dietetiki in nutricionisti opozarjajo, da ima tudi sir pomemben vpliv na zdravje srca. Še zlasti vrsta sira, ki so jo izpostavili kot najslabšo, ker je polna nasičenih maščob in natrija.
Ne spreglejte:
Topljeni sir lahko poveča tveganje za možgansko in srčno kap
Vrsta sira, za katero strokovnjaki trdijo, da škoduje zdravju, je predvsem topljeni sir. "Predelani siri so polni natrija in nasičenih maščob, kar lahko zviša krvni tlak in poveča tveganje za možgansko in srčno kap," opozarja dietetičarka Lori Walker.
To pa še ni vse, saj lahko visok vnos tovrstnega sira poveča tudi raven slabega holesterola. Glavni krivec so predvsem nasičene maščobe, ki lahko povzročijo tudi druge zdravstvene težave. Med njim sta povečanje telesne mase in debelost, ki prav tako vplivata na večje tveganje za razvoj bolezni srca.
Poleg nasičenih maščob imajo topljeni siri še eno škodljivo sestavino, ki lahko resno ogrozi zdravju srca. To je natrij, ki je sicer pristojen za okus in daljšo obstojnost izdelka. Prekomerni vnos natrija ima številne negativne učinke, med katerimi so povečanje krvnega tlaka in resne srčno žilne težave, med katerimi je tudi možnost za možgansko kap.
Kakšne vrste sira predstavljajo bolj zdravo alternativo?
Čeravno se torej sir zaradi visokih vsebnosti nasičenih maščob in natrija ne nahaja na vrhu najbolj primernih živil, ki koristijo zdravju srca, to ne velja za vse sire, pravi kardiolog dr. Cheng-Han Chen. Kot del zdrave in uravnotežene prehrane je lahko koristen sir, ki ne vsebuje preveč natrija in nasičenih maščobe.
Eden izmed takih sirov je na primer Mozzarella. "Mozarella je odličen vir beljakovin in kalcija, vsebuje pa tudi probiotike, ki so dobri za zdravje črevesja in imunskega sistema," pravi Dr. Chen. Še zlasti priporoča svežo mozzarello v zmernih količinah.
Dietetik Dan Gallagher prav tako svetuje izbiro svežih sirov kot sta mozzarella in skuta. Poleg te izbire priporoča sire z nizko vsebnostjo soli in maščob, kot sta feta ali kozji sir. Če izbirate med rastlinskimi alternativami, kot zdravo možnost z manj nasičenimi maščobami in bogato vrednostjo kalcija, priporoča veganski mandljev sir.
Navsezadnje pa ne gre pozabiti, da je poleg zdrave in uravnotežene prehrane, za zmanjšanje dejavnikov tveganja za različne bolezni in ohranjanje zdravja srca, potreben tudi zdrav in aktiven življenjski slog.
Vir: n1info.rs