Pijete črno? Z mlekom ali s smetano? Imate radi posebne arome? Ali morda svoji kavi vsako jutro dodate malo kokosovega olja? No, tega zagotovo še niste poskusili!
Nikoli ne boste uganili skrivne sestavine, ki jo kavi doda Alton Brown, televizijska osebnost, ki je svojo poklicno pot posvetil znanosti o prehrani.
Brown je sicer v zgodnjih osemdesetih na Univerzi v Georgii študiral film in na televiziji začel delati kot snemalec. Toda nezadovoljstvo s kakovostjo kuharskih oddaj, ki so jih vrtele ameriške televizije, ga je popeljalo v produkcijske vode – lotil se je produkcije lastne oddaje Good eats, med pripravami pa se je vpisal na New England Culinary Institute, kjer je leta 1997 diplomiral.
Hrano je v oddajah predstavljal na znanstven, tehničen in včasih precej geekovski način, ki je bil hkrati tudi zelo dostopen. Tako je v kuhinjo privabil nešteto ljudi, saj je ponudil povsem nov pogled na kuhanje – vsak 'kako' je dobil tudi svoj 'zakaj'.
No, Brown tudi kavo pripravlja na poseben način. Kavi namreč doda …
Košer sol!
Pravi, da četrt čajne žličke soli na vsakih šest žlic mlete kave ublaži grenkobo in popravi »postan« okus vode.
Ne spreglejte še:
- Imate radi kavo? Tako doma pripravite maslo z okusom kave, ki bo vaš novi najljubši namaz za zajtrk
- Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!
- Testenine še vedno kuhate v vodi? Delate napako!
Soljenje kave pravzaprav ni nova stvar
Gre za tradicijo, ki jo poznajo v severni Skandinaviji, Sibiriji, Turčiji in na Madžarskem.
Na obalnih območjih denimo, kjer se sladka voda rek meša z morsko, za pripravo kave preprosto uporabijo somornico, to polslano vodo. Tako pripravljena kava ima intenzivnejši okus in več pene.
Na severu Švedske pa bi sol dodali namerno, če bi za pripravo uporabili talino iz ledenikov, pišejo na strani khymos.org.
Brez skrbi, kava ni slana
Grenkoba je pomemben okus kave, vendar je lahko ta včasih – odvisno od načina priprave – preveč dominanten. Takšni kavi bi morda koristilo malo soli. Tako pridejo do izraza tudi drugi okusi.
Nekateri menijo, da ima lahko sol še en pozitiven učinek. Zaradi učinka soli na okus kave, bo potreba po drugih, manj zdravih dodatkih, kot sta sladkor in smetana, morda manjša.
Morda vas bo zanimalo tudi:
Katerih živil ne smemo pogrevati naslednji dan? Pojasnjuje strokovnjak (VIDEO)
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić