Praznična sladica v kozarčku: Čokoladni mousse z lešniki

29. 12. 2021
Deli
Praznična sladica v kozarčku: Čokoladni mousse z lešniki (foto: profimedia)
profimedia

Se še niste naveličali prazničnih sladic? Potem morate poskusiti tudi tole!

Verjamete, da v mousse ne bomo dodali niti ščepca sladkorja? Gostje vam bodo hvaležni, če boste pred njih postavili slastno, a malce bolj zdravo sladico, po kateri ne bodo čutili napihnjenosti in slabe vesti. 

Z moussem v prazničnih dneh ne morete zgrešiti! Poleg tega je priprava zelo preprosta, postrežena v prozornih kozarcih pa bo sladica izgledala še lepše. 

Za lešnikovo plast potrebujete:
  • 120 g praženih lešnikov
  • 240 ml kokosove kreme
  • 3 čajne žlice javorjevega sirupa
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • ščep cimeta
  • ščep soli
Za čokoladno plast potrebujete: 
  • 100 g temne čokolade
  • 240 ml kokosove kreme
  • 1 čajna žlica javorjevega sirupa
  • lešniki za posip (lahko narezani, sesekljani ali celi)

Najprej pripravite čokoladno plast. 

Narežite temno čokolado in jo dajte v manjšo posodo. V kozici na nizkem ognju segrejte kokosovo kremo. Segrevajte dokler skoraj ne zavre. Kremo prelijte čez čokolado in mešajte, dokler se vsi koščki ne raztopijo. Dodajte javorjev sirup in postavite v hladilnik za eno uro. 

Če morate lešnike še popražiti, potem sledite tem navodilom: Pečico segrejte na 200 stopinj in pražite lešnike med 5 in 10 minut. 

Potem se lotite lešnikove plasti. 

Vse sestavine za lešnikovo plast dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke mešanice z "mousse teksturo". Postavite v hladilnik za eno uro.

Postrezite sladico: najprej v kozarec dajte lešnikovo plast, potem čokoladno in nazadnje posujte lešnike (lahko tudi narezano temno čokolado). Za nekaj minut lahko postavite še v hladilnik in postrežete. 

Mogoče pa vas zamikajo še pečene hruške z nadevom ...

Profimedia

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?