Pijača, ki življenje krajša: oglašujejo jo, kot da je zdrava, v bistvu pa je za telo nič drugega kot strup

14. 3. 2025
Deli
Pijača, ki življenje krajša: oglašujejo jo, kot da je zdrava, v bistvu pa je za telo nič drugega kot strup (foto: Profimedia)
Profimedia

Škodljivi vplivi določenih prehranskih navad so lahko večji, kot si mislimo, saj nove raziskave razkrivajo nepričakovane povezave med vsakodnevnimi živili in resnimi zdravstvenimi tveganji.

Prekomerno uživanje sladkih in velikokrat tudi gaziranih pijač lahko do petkrat poveča tveganje za nastanek raka ustne votline, razkriva nova študija, objavljena v ugledni medicinski reviji JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki z univerze v Washingtonu, opozarja, da lahko prekomerno uživanje sladkorja povzroči vnetje dlesni, kar posledično poveča tveganje za razvoj tumorjev v ustni votlini in žrelu.

Tveganje večje ne glede na druge dejavnike

Študija je temeljila na analizi zdravstvenih podatkov 163.000 žensk v Veliki Britaniji. Ugotovili so, da so tiste, ki so dnevno uživale več kot eno sladko pijačo, imele kar 4,87-krat večjo verjetnost za razvoj raka ustne votline v primerjavi s tistimi, ki so sladke pijače uživale manj kot enkrat na mesec.

Zanimivo je, da je bilo povečano tveganje neodvisno od kajenja in uživanja alkohola, dveh dejavnikov, ki sicer veljata za glavna povzročitelja raka ustne votline. Dr. Brittany Barber, avtorica študije, poudarja, da lahko diete z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja sprožijo kronična vnetja v telesu, kar posledično povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj.

Nova luksuzna nepremičnina Novaka Đokovića

Naraščajoče število primerov raka ustne votline

Rak ustne votline postaja vse bolj razširjen – samo lani so v Veliki Britaniji zabeležili 10.825 novih primerov, zaradi česar je ta oblika raka zdaj deseta najpogostejša. Tumorji se lahko razvijejo na jeziku, ustnicah, licih, mandljih ali v žrelu.

Največ primerov še vedno povzročajo kajenje, alkohol in virus HPV, vendar ta študija nakazuje, da bi lahko tudi sladkor igral pomembno vlogo pri nastanku bolezni. Zdravniki opozarjajo, da bi lahko ob zmanjšanju uživanja sladkih pijač preprečili tudi do tri primere raka na 100.000 ljudi letno.

Zakaj je sladkor nevaren?

Kljub priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da bi morali omejevali uživanje dodanega sladkorja, je njegova poraba v številnih državah še vedno prekomerna. Prejšnje študije so že pokazale, da prehrana z veliko sladkorja prispeva k debelosti, sladkorni bolezni in srčno-žilnim boleznim, zdaj pa raziskovalci opozarjajo tudi na povezano tveganje za raka.

Kaj lahko storimo?

  • Omejite uživanje sladkih pijač – zamenjajte jih z vodo, nesladkanimi čaji ali naravnimi sokovi brez dodanega sladkorja.
  • Poskrbite za zdravje ustne votline – redno ščetkanje, zobna nitka in obiski zobozdravnika zmanjšujejo možnost za vnetja dlesni.
  • Pazite na prehrano – izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo dodanih sladkorjev in se osredotočite na uravnoteženo prehrano.
  • Zmanjšajte druge dejavnike tveganja – izogibanje kajenju, omejeno uživanje alkohola in cepljenje proti HPV lahko dodatno zmanjšajo tveganje za raka ustne votline.

Potrebne so nadaljnje raziskave

Dr. Barber poudarja, da bi bilo treba narediti dodatne raziskave, ki bi vključevale tudi moške, saj je večina prejšnjih študij temeljila na podatkih žensk. Kljub temu rezultati že zdaj kažejo na jasno povezavo med uživanjem sladkih pijač in povečanim tveganjem za raka ustne votline.

Čeprav se sladkor pogosto povezuje s težavami, kot so zobna gniloba in sladkorna bolezen, ta študija jasno kaže, da so lahko tveganja še veliko večja, kot smo doslej mislili.

Presenečeni boste: to je najbolj zdravo olje za kuhanje (ni olivno ali kokosovo)

Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek