Že poznate vse prednosti SLIV? Po prebranem si jih boste privoščili vsak dan

11. 9. 2024
Deli
Že poznate vse prednosti SLIV? Po prebranem si jih boste privoščili vsak dan (foto: Profimedia)
Profimedia

Slive so prava zakladnica pomembnih hranil, ki krepijo naše zdravje.

Slive so superživilo, polno vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Najboljše so sveže, lahko pa jih uporabimo tudi za pripravo marmelad, kompotov ter različnih sladkih in slanih jedi.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morali slive pogosteje vključiti v svojo prehrano.

Ne spreglejte:

Slive spodbujajo dobro prebavo

Slive so bogate s prehranskimi vlakninami, ki spodbujajo delovanje prebavnega sistema, pospešujejo čiščenje organizma in pomagajo pri zaprtju.

Slive uravnavajo krvni tlak

100 gramov svežih sliv vsebuje okoli 160 miligramov kalija, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka.

Slive izboljšujejo delovanje srca

Raziskave so pokazale, da redno uživanje sliv blagodejno vpliva na delovanje srca in celotnega kardiovaskularnega sistema.

Sveže slive v košari
Profimedia

Slive krepijo imunski sistem

Slive so bogat vir vitamina C, ki ima močno antioksidativno delovanje. Ta vitamin skrbi za zdravje celotnega telesa in krepi odpornost posameznika.

Slive poskrbijo za zdravo kožo

To slastno sadje vsebuje beta-karoten in vitamin E, ki ohranjata elastičnost kože, pospešujeta celjenje ran ter imata protivnetne lastnosti, kar prispeva k lepemu videzu kože.

Slive ščitijo kosti

Slive vsebujejo velike količine antioksidantov, kot so flavonoidi in fenolne spojine, ter določene minerale, ki ohranjajo kostno maso in prispevajo k splošnemu zdravju kostnega sistema.

Slive spodbujajo izgubo telesne teže

Ker so nizkokalorične, so slive idealne za tiste, ki želijo shujšati ali ohranjati zdravo telesno težo.

Vir: punkufer.dnevnik.hr

Tako v 1 minuti pripravite napitek, ki čisti jetra in ledvice, znižuje holesterol in krepi imunski sistem

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?