Mislimo, da je "zdravo", a skriva nevarnost: to olje je za telo lahko bolj škodljivo od sladkorja

17. 4. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Izkazalo se je, da lahko resno ogroža zdravje, najdemo pa ga praktično povsod.

Dolga leta smo verjeli, da so določena rastlinska olja ključna za uravnoteženo prehrano. Brez pomislekov smo jih dodajali solatam, uporabljali pri peki in jih našli v številnih izdelkih, ki se oglašujejo kot "fit". A sodobne raziskave namigujejo, da takšna olja niso nujno tako zdrava, kot mislimo.

Ne spreglejte:

Čeprav ga redko uporabljamo neposredno, je sojino olje prisotno skoraj povsod v prehrambni industriji. Na etiketah je pogosto skrito pod splošnim imenom "rastlinsko olje", najdemo pa ga v predelani hrani, pakiranih prigrizkih, pekovskih izdelkih, pa tudi v proteinskih in dietnih ploščicah. Dolgo časa smo ga imeli za bolj zdravo alternativo drugim maščobam. Vendar najnovejše raziskave kažejo, da utegne biti za telo celo bolj škodlijvo od sladkorja.

Kako sojino olje vpliva na zdravje?

Na portalu mondo.rs poročajo o raziskavi, objavljeni v reviji PLOS One, ki so jo izvedli znanstveniki z Univerze v Kaliforniji. Omenjena študija je preučevala presnovne učinke različnih vrst maščob. Rezultati so presenetili: miši, ki so jih hranili s sojinim oljem, so pokazale:

  • 25 % večje povečanje telesne mase v primerjavi s tistimi, ki so prejemale kokosovo olje,
  • več maščob v jetrih,
  • večjo odpornost na inzulin, kar pomeni večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Raziskovalci poudarjajo, da ta raziskava namiguje na to, da je sojino olje za zdravje lahko še bolj škodljivo od fruktoze.

Čeprav je bila raziskava opravljena na živalih, so presnovni mehanizmi podobni tudi pri ljudeh. Zato tveganja, kot so debelost, zamaščena jetra in inzulinska odpornost, niso zanemarljiva – še posebej ob rednem, prepogostem uživanju.

Zakaj je sojino olje tako razširjeno?

Razloga sta dva: cena in praktičnost. Po besedah avstralske nutricionistke Linde Cohen je sojino olje poceni, odpornejše na oksidacijo in primerno za industrijsko predelavo. Zato ga proizvajalci množično uporabljajo, potrošniki pa ga zaužijemo nevede – vsakič, ko na embalaži piše "rastlinsko olje", je velika verjetnost, da gre prav za sojino.

Seveda to ne pomeni, da je sojino olje "slabo" živilo, ki ga je treba povsem črtati iz jedilnika, vseeno pa je priporočljiva previdnost. Dobro je, da sojino olje uživate v zmernih količinah, kot del uravnotežene prehrane. Ob tem ne pozabite še na druge komponente zdravega življenjskega sloga, ki vključujejo zadostno mero gibanja, uravnavanje stresa ter kakovosten spanec.

Vir: mondo.rs

Dedna oblika je najnevarnejša: kaj storiti, če ima kdo v družini raka dojke?