Solata velja za izjemno zdravo, vendar ali veste, kaj v resnici vsebuje? Odgovor vas bo presenetil.
Ko govorimo o zdravi prehrani, pogosto pomislimo na obroke, ki vsebujejo veliko sadja in zelenjave. In solata je nedvomno ena najbolj zastopanih in priljubljenih vrst zelenjave.
Tudi, ko se odpravimo v restavracijo, pogosto avtomatično sklepamo, da je solata najbolj zdrava izbira na meniju. A kaj v resnici vsebuje solata?
Solata v primerjavi z ostalo zelenjavo
Večina vrst solate sodi v skupino zelene listnate zelenjave. Ta zelenjava sicer res predstavlja vir vitaminov, mineralov in vlaknin, vendar to še ne pomeni, da je "boljša" od preostale zelenjave.
Veliko je odvisno od starosti, višine, teže, spola in fizične aktivnosti, a v splošnem velja priporočilo, da bi odrasla oseba dnevno morala zaužiti 2 - 3 skodelice zelenjave. 1 skodelica običajne zelenjave je enakovredna 2 skodelicama zelene listnate zelenjave. Da bi torej dosegli priporočilo, bi morali zaužiti res veliko solate.
Veliko vrst solate vsebuje veliko vode, zaradi česar tako živilo sicer nima veliko kalorij, obenem pa ni nujno, da ima dosti hranil. Ledenka je denimo sestavljena iz skoraj 96 % vode in vsebuje razmeroma malo hranil v primerjavi z ostalo zelenjavo. Če svoji solatni skledi dodate še preostalo zelenjavo, boste iz nje dobili več hranil, kot bi jih dobili zgolj od solate.
Kalorijsko bogati dodatki
Solate, ki prihajajo iz restavracij, pogosto vsebujejo razne prelive in dodatke, kot so slanina, sir, celo ocvrto meso. Taki dodatki so običajno kalorijsko bogati, po drugi strani pa nimajo veliko koristnih hranil. Solate s takšnimi dodatki imajo lahko hitro krepko prek 1000 kalorij. A ker solatne krožnike dojemamo kot "zdrave", temu ne posvečamo veliko pozornosti.
Solata je lahko super dodatek uravnoteženi prehrani
To seveda ne pomeni, da je solata "slaba" ali "nezdrava". Sploh, če si sami pripravljate solatne krožnike, je to lahko odličen in hranilen obrok. Dobro pa je upoštevati nekaj nasvetov:
- Izogibajte se mastnim prelivom ali pretirani uporabi olja;
- Uporabljajte več različnih vrst solate (ledenka, radič, rukola, motovilec...);
- Solati dodajte še drugo zelenjavo (paradižnik, korenje, redkev...);
- Solati dodajte beljakovinska živila (jajca, pusto meso, pusta skuta, stročnice...);
- Izogibajte se mastnim dodatkom, kot so slanina ali ocvrto meso;
- Solati dodajte oreščke ali semena (a ne pretiravajte s količino).
Vir: buzzfeed.com