Dve živili pospešujeta staranje in sta gorivo za raka: po 40. letu se jima izogibajte

16. 1. 2025
Deli
Dve živili pospešujeta staranje in sta gorivo za raka: po 40. letu se jima izogibajte (foto: Profimedia)
Profimedia

Nutricionistka opozarja na 2 nevarni živili, ki bi se jim morali izogibati, zlasti po 40. letu.

40. rojstni dan je pomembna prelomnica v življenju, ko je treba ponovno premisliti o marsičem, tudi o prehrani. Strokovnjaki menijo, da je to pravi čas za izključitev nekaterih živil iz našega jedilnika.

Ne spreglejte:

Ruska nutricionistka Zuhra Pavlova pravi, da se po 40. letu pokažejo posledice razvad iz mladosti. A brez skrbi, nič še ni izgubljeno: tudi, če šele ob tej starosti v življenje vnesemo določene spremembe, si lahko omogočimo zdravo in dolgo življenje.

"Čips in gazirane pijače je treba pozabiti. Raznolika prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja celotnega telesa. V svoje obroke vključite stročnice, kot so grah, fižol, leča in čičerika, pa tudi žitarice in mlečne izdelke," svetuje Pavlova. Dodaja, da bi morali v svojo prehrano pogosto vključiti tudi morske ribe, gobe, grenivke, zeleno zelenjavo, ajdo, oreščke, brokoli ter začimbe, kot sta kurkuma in kumina. Ob tem poudarja, da je uživanje zadostne količine vode bistvenega pomena za delovanje telesa. Poleg vode priporoča tudi pitje zeliščnih čajev.

Čips v vrečki
Profimedia

Katera živila bi morali izključiti iz jedilnika?

Pavlova opozarja na škodljive učinke visoko predelane in ocvrte hrane, zlasti mesa. Ta živila ogrožajo zdravje jeter, krvnih žil in sklepov ter prispevajo k težavam s kožo, presnovo in telesno težo.

Prav tako bi se po njenem mnenju morali izogibati uživanju sladkorja. "Sladkor pospešuje staranje možganov in predstavlja odlično 'gorivo' za maligne celice. Poleg tega pripomore k na staranju kože, krvnih žil in notranjih organov. Obvezno se izognite sladkim pijačam in pecivu. Prav tako omejite uživanje belega kruha, testenin, belega riža in predelanih žitaric," je opozorila strokovnjakinja.

Po 40. letu starosti je ključnega pomena, da postanemo bolj pozorni na svojo prehrano. Izločitev nezdravih živil in vključitev hranljivih alternativ lahko bistveno izboljša kakovost našega življenja ter prispeva k ohranjanju mladostnega videza in zdravja.

Vir: zadovoljna.nova.rs

Lahko resno ogroža vaše zdravje: ta zelenjava je polna pesticidov, a mnogi jo obožujejo