Teh 6 živil dvigne raven vitamina D, če niste izpostavljeni soncu

12. 12. 2022
Deli
Teh 6 živil dvigne raven vitamina D, če niste izpostavljeni soncu (foto: Profimedia)
Profimedia

Vitamin D je pomemben v maščobi topen vitamin, ki ga naše telo potrebuje za vzdrževanje dobrega imunskega sistema. Ključnega pomena pa je tudi pri preprečevanju osteoporoze, raka, depresije in sladkorne bolezni. 

Vitamin D naravno dobimo že z zadostno izpostavljenostjo soncu v pomladnih in poletnih dneh. Jeseni in pozimi je manj sočnih dni, zato je potrebno vitamin D dodajati. Eni izmed najboljših virov vitamina so mastne ribe, jajčni rumenjak in ribje olje. Vitamin D pa lahko dobite tudi z živili, ki jih smo jih predstavili v nadaljevanju. 

Losos

Dober vir vitamina D so mastne ribe, kot je divji losos. V primerjavi z gojenim lososom, ima divji losos visoko koncentracijo vitamina D. 100-gramska porcija divjega lososa vsebuje do 160 procentov dnevne potrebe po vitaminu D.

Jajca

Eden najbolj cenovno dostopnih virov vitamina D in hranilnih snovi, ki krepijo zdravje kosti in izboljšajo imunost, so tudi jajca. Toda pozor, višjo koncentracijo vitamina D imajo vsekakor jajca kokoši iz proste reje.  

Nasmejana princesa Kate za božič razveselila oboževalce (FOTO)
Sardine

Sardine so še en dober dodatek vitamina D v prehrano. So eden izmed morskih sadežev z največ hranili, saj zagotavljajo veliko beljakovin ter številne bistvene vitamine in minerale ter omega-3 maščobne kisline. Sardine lahko kupite sveže ali v pločevinki.  

Gobe

Tudi gobe so odličen vir vitamina D, predvsem zaradi tega, ker so izpostavljene sončni svetlobi. Lahko pa tudi naravno proizvedejo vitamin D2, ko so izpostavljene UV svetlobi. Tudi v tem primeru imajo gobe, ki prosto rastejo višje koncentracije vitamina D kot tiste, ki so vzgojene v umetnem okolju.  

Konzervirana tuna

Tuna v pločevinkah je preprost način za pridobivanje vitamina D. Zaradi daljšega roka uporabnosti je vsestransko uporabna in se lahko doda tudi v obroke. Poleg tega je tuna tudi odličen vir beljakovin. Pri tuni in ribah na splošno, se je pred uporabo dobro prepričati, da imajo kar najmanjšo možno vrednost težkih kovin.  

Švicarski sir 

Švicarski sir je še en izmed načinov za pridobivanje vitamina D, skupaj s kalcijem in vitaminom K, ki skupaj ohranjata močne kosti. Najboljša izbira je surov, organski, ki ga lahko dodate v solate, zelenjavo, na kruh ali pa si ga privoščite kar kot samostojen prigrizek. 

Preverite še: Imate napade lakote? To so razlogi zakaj je temu tako  Ali pa: Te vaje bi morali izvajati vsi nad 50. letom starosti

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec