Pogosto slišimo, da moramo dnevno zaužiti dovolj beljakovin. Kaj pa, če jih zaužijemo preveč?
Beljakovine so izjemno pomembno makrohranilo, ki se morajo v pestri, uravnoteženi prehrani pojaviti na vsakodnevni bazi.
V največjih količinah se beljakovine nahajajo v jajcu, pustem mesu, ribah, stročnicah, pa tudi v nekaterih oreščkih in polnozrnatih izdelkih.
Včasih pa z vnosom pretiravamo in zaužijemo več beljakovin, kot jih potrebujemo.
Koliko beljakovin naj bi dnevno zaužili?
V splošnem velja priporočilo, da bi odrasli morali zaužiti minimalno 0,8 g beljakovin na kilogram telesne teže. 80 kg težek človek bi torej dnevno moral zaužiti 64 gramov beljakovin.
Fizično aktivnejši ljudje naj bi zaužili med 1,2 in 2,0 g beljakovin na kilogram telesne teže. V primeru 80 kg težkega človeka bi slednji torej moral zaužiti med 96 in 160 grami beljakovin. Za profesionalne športnike so priporočila še večja.
Nekoliko povišan vnos beljakovin je priporočen tudi za starejše ljudi ter nekatere kronične bolnike. Po drugi strani pa se pri ledvičnih bolnikih in nekaterih drugih posameznikih svetuje manjši vnos beljakovin.
Vir beljakovin je pomemben
Pomembno je, od kod dobite beljakovine. Če slednje dobite z rdečim mesom ali predelanih mesnin, je to lahko ogrožujoče za zdravje. Nekatere študije pričajo o tem, da je prekomeren vnos rdečega mesa celo povezan z nastankom nekaterih rakavih obolenj.
Po drugi strani pa lahko rastlinski viri beljakovin, denimo fižol, celo ščitijo pred nekaterimi težavami, npr. pred boleznijo srca.
Kaj se zgodi, če zaužijete preveč beljakovin?
Strokovnjaki pojasnjujejo, da zdrava odrasla oseba v splošnem redko zaužije preveč beljakovin, vseeno pa je možno, da se zgodi tudi to.
V primeru prekomernega vnosa beljakovin lahko nastopijo naslednje težave:
- Zaprtje: če je v vaši prehrani veliko beljakovin živalskega izvora in malo rastlinske hrane, bogate z vlakninami, kot sta sadje in zelenjava, se lahko pojavijo zaprtje in drugi prebavni simptomi, kot je napenjanje.
- Povišanje telesne teže: prekomerno uživanje katerekoli hrane lahko vodi do povišanega kaloričnega vnosa in posledično do povišanja telesne teže. Še posebej problematični so viri beljakovin, ki obenem vsebujejo tudi več maščob.
- Podhranjenost: beljakovine so precej nasitne, zato se lahko zgodi, da ob prekomernem uživanju beljakovin zaužijemo premalo drugih živil, kar lahko privede do podhranjenosti oziroma do pomanjkanja določenih drugih hranil.
Raziskave zaenkrat ne kažejo, da bi prekomeren vnos beljakovin bil povezan z nastankom drugih bolezni, vseeno pa je pomembno, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano, ki poleg beljakovin vsebuje tudi polnovredne ogljikove hidrate, zdrave maščobe, vlaknine in druga pomembna hranila.
Če vas skrbi, da je v vaši prehrani premalo ali preveč beljakovin, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval glede na vaše individualne potrebe.
Vir: health.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Kineziologinji o pravilnem gibanju
V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa