Odlično živilo, ki bi redno moralo biti na vašem jedilniku. Ga uživate dovolj pogosto?
Zdrava prehrana je celostna in težko trdimo, da bo samo eno živilo naredilo čudeže za vaše zdravje. Vseeno pa obstajajo določena živila, ki so bolj hranljiva in zato priporočljiva za redno uživanje.
Ne spreglejte:
- Ali je spanje na levem boku slabo za srce? Kaj je treba vedeti
- Strokovnjak za dolgoživost razkriva, katero živilo bi vsak moral vključiti v svojo prehrano
- Lahko čokolada podaljša življenje? To pravi znanost
Spoznajte prednosti sardin
Sardine so odlično živilo, ki je lahko redno na vašem jedilniku. So izjemno hranljive in predstavljajo dober vir omega-3 maščobnih kislin, beljakovin, vitamina D in drugih pomembnih hranil.
Strokovnjak za vitalnost in dolgoživost, dr. Vicente Mera, je sardine uvrstil na svoj seznam najboljših živil za upočasnjevanje staranja. Tudi drugi strokovnjaki so že izpostavili številne prednosti za zdravje, ki jih ponujajo sardine.
Sardine vsebujejo veliko vitamina B12, ki je pomemben za živčni sistem. "Sardine zagotavljajo pomembna hranila za možgane in vplivajo na sintezo nevrotransmiterjev, ki so bistveni za ohranjanje intelektualnih funkcij," je za Vogue pojasnila dr. Mar Mira. Ob tem dodaja, da k zdravju možganov še dodatno pripomore vsebnost omega-3 maščobnih kislin.
Ravno omega-3 lahko tudi ščitijo pred vnetnimi procesi v telesu, hranila v sardinah pa pripomorejo tudi k zdravi koži in sijočim lasem. Preprečevala naj bi tudi izpadanje las.
Ali so sardine v konzervah dobra izbira?
Čeprav nutricionisti skoraj vedno raje priporočajo svežo hrano namesto konzervirane ali zamrznjene, so sardine v konzervah v zmernih količinah odlična možnost - so priročne in še posebej praktične za dni, ko morda nimate časa za kuhanje obrokov. Bodite le pozorni, da ne izbirate pločevink, ki vsebujejo veliko olja ali soli.
Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1.400 jezer pri nas
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del