Nutricionistka razkriva 2 priljubljeni živili, ki se ju na daleč izogiba: škodujeta srcu in ožilju ter povečujeta tveganje za raka

15. 8. 2024
Deli
Kljub temu, da je zanimanje za zdravo prehranjevanje v porastu, na drugi strani številni radi posežejo po tako imenovani hitri prehrani. (foto: Instagram @seeking_socal (Posnetek zaslona))
Instagram @seeking_socal (Posnetek zaslona)

Kljub temu, da je zanimanje za zdravo prehranjevanje v porastu, na drugi strani številni radi posežejo po tako imenovani hitri prehrani. 

Na seznamu živil, ki nimajo posebnih prehranskih koristi in dobrega vpliva na zdravje, se sicer nahaja kar nekaj živil in gaziranih ter energijskih pijač. Dveh med njimi, se strokovnjakinja za prehrano in doktorica fizikalne kemije, Svetlana Stanišić še posebej izogiba in za to, kot pravi, ima tudi dober razlog.

Ne spreglejte:

Priljubljeni živili s slabim slovesom  

V podkastu revije Politika je posebej izpostavila čips in pomfrit. »Zame sta čips in pomfrit na črni listi. Ker sta narejena v cvrtniku, kjer se nikoli ne menja olje,« je povedala. To je razlog, da so tovrstna živila škodljiva za srce in ožilje ter povečujejo tveganje za nastanek raka.

Dr. Stanišić, še pravi, da se v industriji hitre prehrane tudi, ko čistijo ostanke in odpadke, ne polagajo posebne pozornosti na menjavo olje za cvrtje, temveč ga le dodajajo. Slednje še pripomore k nastanku rakotvornega akrilamida in drugih snovi, ki vplivajo na dvig slabega holesterola v telesu.

Zdravniki Ameriškega zdravniškega združenja opozarjajo, da lahko uživanje ultra predelane hrane poleg večjega tveganja za razvoj srčnih bolezni, pogosteje privede tudi do sladkorne bolezni tipa 2 in demence.  

Pomfit v časopisnem zavitku.

Ultra predelana živila imajo malo hranilnih vrednosti.

Profimedia

Ultra predelana živila vsebujejo sestavine, ki ne bi smele biti v naših kuhinjah

Po vsebnosti je ultra predelana hrana sicer polna velikih količin sladkorja in soli, ki sicer ne bi smela imeti posebnega mesta v kuhinji. Jinan Banna, dietetičarka in profesorica prehrane na Univerzi na Havajih pravi: »Ultra predelana hrana lahko vsebuje tudi aditive, pogosto pa ji je odvzeta hranilna vrednost, zaradi česar ima malo vitaminov, mineralov in vlaknin.«

Če ste znajdete v dilemi, ali gre za predelano živilo ali ne, Banna priporoča, da pri preverjanju oznak na živilih, ki jih uživate, preverite odstotke dnevne vrednosti določenih hranil, kot so natrij, sladkor ali nasičene maščobe. V kolikor vrednost znaša 5 odstotkov ali manj, ima živilo na splošno nizko vsebnost določenega hranila. Če pa ta vrednost kaže 20 odstotkov ali več, živilo vsebuje visoko hranilo vrednost določene sestavine. 

Viri: cnbc.com, stil.kurir.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?