Brez bolečin v trebuhu

9. 8. 2008

Črevesne in želodčne težave še pogosteje nastopijo prav v toplih mesecih. Večinoma si lahko pomagamo sami, če pa težave trajajo dlje kot dva dni, obiščite zdravnika.

Sladoled

Učinek: Bakterije, najpogosteje govorimo o salmoneli, poskrbijo za močno slabost in bruhanje.

Kaj narediti: Velikokrat zadostuje skrbno nadomeščanje izgubljene tekočine. Slabost blažijo tudi kombinirani preparati iz zdravilnih rastlin (na primer iberogast).

Krompirjeva solata, ribe, meso, tiramisu

Učinek: Bakterije v jedeh povzročajo bolečine v trebuhu, drisko in bruhanje.

Kaj narediti: Driske ne ustavljajte takoj in en dan ne jejte nič. Nadomestiti morate izgubljeno tekočino in elektrolite. Po zdravilu povprašajte v lekarni.

Nedozorelo sadje

Učinek: Je težko prebavljivo, zato povzroča bolečine v trebuhu, slabost in drisko.

Kaj narediti: Komarčkov ali janežev čaj pomirja napihnjen trebuh. Pri driski pomaga, če zaužijemo zdravilno prst, ki veže kisline in strupene snovi.

Ohlajeni napitki

Učinek: Receptorji za mraz v želodcu javljajo 'nevarnost'. Posledice: bolečine v trebuhu in driska.

Kaj narediti: Topel zeliščni čaj pomiri želodec in črevesje. Zapomnite si: vsak požirek pogrejte v ustih!

Vino

Učinek: Imate bolečine v trebuhu, krče in vas napenja po zaužitju vina, hrena ali suhih stročnic? Pogosto gre za neprebavljivost žveplovega dioksida ali sulfita.

Kaj narediti: Krče blaži zdravilo z butilscopomalom. Drugače se izogibajte žveplanim živilom in raje pijte rdeča in suha vina.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri