Dobra hrana za super formo

19. 2. 2011
Deli
Dobra hrana za super formo (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravo prehranjevanje ne pomeni, da jeste le 'lahke' izdelke. Skrivnost se skriva v uravnoteženi prehrani.

Telo potrebuje zjutraj kar nekaj hranilnih snovi (na primer polnozrnati kruh, ovsene kosmiče ...), čez dan veliko beljakovin (ribe, meso, mlečni izdelki), zvečer pa čim manj ogljikovih hidratov (rezanci, kruh).

Topel obrok si privoščite raje kar dvakrat na dan, saj ima dobra hrana pogosto manj kalorij kot obložen kruhek.

Večerjajte bolj zgodaj, pred spanjem pa si privoščite še krajši sprehod. Če se prehranjujemo zdravo, se dobro počutita tudi telo in duša in dan je takoj bolj zabaven.

Več: Prednosti večernega sprehoda 

Mediteranska pečena zelenjava

Sekundarne rastlinske snovi v zeliščih in zelenjavi znižujejo krvni tlak in holesterol.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 600 g krompirja, ki se ne razkuha,
  • sol in poper,
  • 6 mladih čebulic,
  • 2 rumeni in 1 rdečo papriko,
  • 3–4 majhne bučke,
  • 16–20 češnjevih paradižnikov,
  • 4 stroke česna,
  • 250 g fete,
  • 8 vejic timijana,
  • 2 vejici origana,
  • 10 žlic olivnega olja,
  • 4 žlice v olju vloženih črnih oliv (brez koščic)

    Priprava:

Operite krompir in ga približno 20 minut kuhajte v slani vodi. Mlado čebulo očistite, jo operite in jo 1 minuto blanširajte v vreli slani vodi. Vodo odlijte, čebulice oblijte s hladno vodo, jih osušite in zrežite na 3 cm dolge koščke.

Paprike, bučke in paradižnike operite in jih osušite. Paprike čim bolj na tanko olupite z lupilcem za zelenjavo in jih nato še prepolovite. Odstranite pecelj, semena in belkaste notranje stene ter jih zrežite na približno 3 cm velike kocke. Bučkam odrežite konce in jih zrežite na 1 cm široke rezine. Česen olupite in zrežite na četrtinke. Feto zdrobite na koščke oziroma na kocke. Oplaknite timijan in origano in potrgajte lističe s stebelc.

Krompirju odlijte vodo, ga olupite in glede na velikost zrežite na polovice oziroma četrtine. V skledo dajte feto in vso zelenjavo razen paradižnikov, dodajte 6 žlic olivnega olja, timijan in origano, vse skupaj previdno zmešajte in začinite s soljo in poprom. Preložite v nepregoren pekač in zelenjavo približno 20 minut pecite na srednjem nivoju pečice, ki ste jo prej segreli na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Nato po zelenjavi razporedite paradižnike, olive in preostalo olje in pecite še nadaljnjih 10–15 minut.

Testenine z govedino, stročjim fižolom in gorgonzolo

Beljakovine v mesu nasitijo, 'podkurijo' telo in tako pripomorejo k razgradnji maščob.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g stročjega fižola, 
  • 400–500 g peresnikov ali katerih drugih tesetnin,
  • 400–500 g ramsteka,
  • 1 šalotko,
  • 3 stroke česna,
  • 60 g bučnih semen,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 80 g gorgonzole,
  • 2–3 žlice sončničnega olja,
  • sol in poper,
  • 1–2 žlici masla,
  • 250–350 ml goveje juhe

    Priprava:

Stročji fižol očistite in ga približno 6 minut kuhajte v vreli slani vodi. Vodo nato dolijte, fižol oblijte z mrzlo vodo in ga dobro odcedite.

Testenine skuhajte na zob po navodilih z embalaže. V vmesnem času zrežite meso na približno 4 x 2 cm velike trakove. Šalotko in česen olupite in oboje drobno sesekljajte. V teflonski ponvi na olivnem olju pri srednji temperaturi popražite bučna semena. Gorgonzolo nadrobite na manjše koščke.

V drugi ponvi segrejte sončnično olje in na njem v dveh porcijah z vseh strani dobro zapecite mesne trakove (približno 3 minute). Takoj ko se meso obarva, ga začinite s soljo in poprom, nato ga vzemite iz ponve in postavite stran.

V ponev nato dajte maslo, šalotko in česen ter vse skupaj malce zarumenite. Prilijte še juho in pokuhajte osnovo, ki je nastala pri peki mesa. Dodajte še stročji fižol. Testeninam odlijte vodo in jih nato dajte nazaj v lonec. Primešajte jim še fižol z juho in meso ter ob stalnem mešanju vse skupaj kuhajte še nadaljnji 2 minuti. Na koncu začinite s soljo in poprom, lahko dodate še malce masla in juhe po potrebi. Okrasite z gorgonzolo in bučnimi semeni ter postrezite.

Svinjski kari s krompirjem in koriandrom

Začimbe, kot so ingver in podobne, imajo antibakterijski učinek in pospešujejo prekrvavitev.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 kg svinjskega hrbta v kosu,
  • 4 rdeče paprike,
  • 3 srednje velike čebule,
  • 4 stroke česna,
  • 20 g ingverja,
  • 3–4 žlice sončničnega olja,
  • 2 limetina lista,
  • 1 žlico tajske rdeče karijeve paste,
  • 1 žlico vloženih zrn zelenega popra,
  • 3–4 žlice sojine omake,
  • sok 1 limone,
  • 700 ml zelenjavne juhe,
  • 800 g krompirja, ki se ne razkuha,
  • sol,
  • 2 žlički koriandrovih semen,
  • sladkor po potrebi.

Priprava:

Svinjsko meso zrežite na približno 4 x 4 cm velike kose. Papriko kar najbolj na tanko olupite z lupilcem za zelenjavo, jo prepolovite in odstranite peclje, semena in notranje belkaste stene. Vsako polovico zrežite na 4 kose. Čebulo, česen in ingver olupite in vse skupaj zrežite na drobne kocke.

V ponvi segrejte 2 žlici sončničnega olja. Operite limetina lista. Meso dobro popecite in mu dodajte papriko, čebulo, česen, ingver in lističa limet ter vse skupaj pri srednji temperaturi kuhajte še približno 4 minute. Dodajte karijevo pasto in poprova zrna in zalijte s sojino omako, sokom limone in juho. Zmanjšajte temperaturo kuhalne plošče, posodo pokrijte in vse skupaj pustite lahno vreti približno 40 minut, vse dokler se meso ne zmehča.

Krompir operite in ga skuhajte v slani vodi. Vodo po kuhanju odlijte, krompir olupite in ga zrežite na večje kose. Koriandrova semena zdrobite v možnarju. V ponvi segrejte preostalo olje, na njem lahno popecite krompir in zdrobljena koriandrova semena ter začinite s soljo. Skuhan kari začinite še z malce sladkorja in sojine omake in ga skupaj s krompirjem postrezite v globokih krožnikih.

Zelena solata z beluši, piščancem in grenivko

Grenčične snovi v radiču pomagajo pri presnovi maščob, jed pa je lažje prebavljiva.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 kg zelenih belušev,
  • 1 majhno glavico radiča,
  • 2 grenivki,
  • 2 žlici javorjevega sirupa,
  • sol in poper,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • 3 žlice olja grozdnih pečk,
  • 1 žlico sesekljanih metinih lističev,
  • 2 x piščančje prsi s kožo, 2
  • žlici sončničnega olja.

Priprava:

Olupite spodnjo tretjino stebel belušev in odrežite olesenele konce. Beluše približno 5 minut kuhajte v vreli slani vodi. Vodo po kuhanju odlijte, beluše oblijte s hladno vodo, jih odcedite in zrežite na približno 4 cm velike koščke.

Izrežite stržen radiča. Odstranite zunanje liste, preostale pa natrgajte na koščke. Te operite in osušite v solatni centrifugi.

Grenivke olupite tako, da boste odstranili tudi belo kožico. Z nožem med ločevalnimi kožicami izrežite fileje, pri tem pa prestrezite sok, ki ga iztisnite še z ročnim stiskanjem kože grenivk. Sok v manjšem lončku pokuhajte do polovice in mu primešajte še javorjev sirup, sol, poper, olivno olje in olje grozdnih pečk. Polivko ohladite na sobno temperaturo in ji nato primešajte sesekljano meto.

Piščančje prsi oplaknite, osušite in začinite s soljo in poprom. V ponvi segrejte sončnično olje in na njem pecite prsi s kožo navzdol, vse dokler ta ne bo lepo hrustljava. Meso obrnite in ga 5 minut pecite še v pečici (180 stopinj). Nato naj 5 minut počiva.

Radič porazdelite po 4 krožnikih, nanj položite beluše in grenivko in pokapajte s polivko. Piščančje prsi zrežite na tanke rezine, z njimi zaključite solato in jo po želji okrasite še z meto.