Sadje je okusno in ima malo kalorij. Vsebuje pa veliko vitaminov – in je zelo učinkovito! Pripravili smo vam seznam sadežev in njihovih učinkov na telo.
Pomaranča
- Od vseh agrumov (po limoni) ima najvišji delež vitamina C, vsebuje veliko kalija, kalcija in fosforja.
- Krepi imunski sistem in pospeši delovanje presnove.
Marakuja
- Vsebuje veliko vitamina C, beljakovin, kalija in niacina.
- Pomaga pri previsokem krvnem tlaku in pri težavah s spanjem. Marakuja ima pomirjajoč učinek.
Sliva
- V tem modrem sadežu je naraven sadni sladkor, veliko vitamina A in skoraj vsi vitamini B.
- Odstranjuje prekomerno vodo iz telesa in spodbuja prebavo.
Borovnica
- Vsebuje vitamine A in C, kalij, magnezij in tudi baker.
- Ta čisti kri in znižuje raven sladkorja v njej. Borovnice poleg tega blažijo vnetja dlesni.
Malina
- Ta vrsta jagodičja je predvsem bogata z minerali, kot sta kalcij in magnezij.
- Podpira izgradnjo kosti in zob, pospešuje čiščenje krvi in spodbuja izgradnjo mišic.
Hruška
- Vsebuje veliko kalija in fosforja.
- Skrbi za odvajanje odvečne vode iz telesa in krepi živčni sistem. Sveže listje hruške (kot čaj) pomaga pri vnetjih ledvic in mehurja.
Češnja
- V češnji je vsega po malem, npr. vitamina C, kalija, kalcija in železa.
- Preprečuje nastanek putike, spodbuja prebavo in presnovo. Sok iz češenj znižuje vročino.
Jabolko
- Ta sadež ima blago kislino in vsebuje veliko balastnih snovi.
- Jabolko učinkuje odvajalno, v nastrgani obliki pa pomaga pri driski in čisti zobe.
Jagoda
- Ta mali sadež je poln vitamina C, 150 g jagod na dan pa pokrije našo potrebo po tem vitaminu.
- Zaradi vsebovanega katehina učinkuje protibakterijsko in blaži vnetja.
Kivi
- Vsebuje zelo veliko vitamina C in vitamina K.
- Uravnava imunski sistem, podpira čvrstost žil, krepi vezivno tkivo, spodbuja zmožnost koncentracije in pomaga pri obvladovanju stresa.
Figa
- Vsebuje karotin in vitamine skupine B.
- Pomaga pri zaprtosti, krepi zmožnost koncentracije in živce. Poleg tega krepi nohte, lase in izboljšuje kakovost kože.
Dobro je vedeti:
Praviloma sadje shranjujemo na hladnem, kjer temperatura ne sme biti višja od 7 stopinj in kjer je dovolj vlage ter zračno (da sadje ne izgubi tekočine).
Če sadje shranjujete v hladilniku, naj bo v odprti vrečki. Jabolka shranjujte posebej, ker zaradi njih zelenjava in drugo sadje hitreje zori. Za banane je najboljše, da jih obesite.