Že vonj po kavi je svojevrsten užitek, aroma sveže kuhane kave, ki razvaja naše brbončice, pa je tako in tako nepremagljiva. Ljubiteljev kave je zelo veliko in skoraj vsak tretji si jo najraje privošči takoj zjutraj, ko vstane. Na leto naj bi popili kar neverjetnih 158 litrov kave.
Aromatična zrna je odkril arabski pastir Po ljudskem izročilu naj bi se Kaldi v 9. stoletju našega štetja močno čudil svojim kozam, ki so se po uživanju kavnih plodov obnašale kot prismojene. Kaldi je tudi sam poskusil rdeče jagode, in to je bilo rojstvo kave kot živila.
Nato je trajalo še 700 let, preden je kava začela svoj zmagoslavni pohod po Evropi in navdušila tamkajšnje znamenite osebnosti. Goreči ljubitelj kave je bil Beethoven, ki si je svojo turško kavo kuhal iz natanko 60 zrn. Goethe pa se je domislil, da bi se zrna destiliralo.
Blagodejne učinkovine
Črni zvarek jemlje telesu dragoceno vodo, je škodljiv za srce in draži želodec – trdijo nasprotniki kave. Vendar se motijo! Kava je namreč celo koristna za zdravje, če jo pijemo v zmernih količinah. Štiri skodelice kave na dan so celo dobrodejne za organizem.
Doslej so lahko dokazali več kot tisoč različnih blagodejnih učinkovin, kot so vitamini, mineralne snovi, beljakovine, maščobne kisline in antioksidanti.
Zaradi teh sestavin smo bolj zbrani in imamo boljši spomin. Vsebovani kofein poleg tega spodbuja presnovo, preganja glavobol in nas spravlja v dobro voljo. Antioksidanti v kavi lahko razorožujejo proste radikale in na ta način podpirajo imunski sistem. Najnovejše študije dokazujejo, da kava zmanjšuje tveganje žolčnih kamnov, odslej pa lahko pijejo kavo tudi nosečnice, seveda v zmernih količinah.
Zaščita pred bolezensko debelostjo
Desetletja je bil neuničljiv tudi mit, da kava odvaja tekočino iz organizma. Oprostilna sodba za naše priljubljeno jutranje poživilo je prišla pred dvema letoma, ko se je izkazalo, da se koncentracija tekočine sicer zmanjša, ampak le za kratek čas. Primanjkljaj se takoj spet uravna.
Šele pred nekaj tedni je prišla na dan še ena senzacija. In sicer, sladkana kava ščiti pred bolezensko debelostjo. Zakaj je tako, si znanstveniki do zdaj še ne znajo razlagati. Domnevajo, da se ob pitju kave s sladkorjem oblikuje prenosna snov, ki zaustavlja napade požrešnosti.
Koža ljubi kofein
Neverjetno je, kako vsestransko nadarjena je ta tropska rastlina. Kava je danes osvojila tudi kozmetično industrijo. Nadvse upravičeno, ker se je kofein izkazal za izredno uspešnega v boju proti celulitu. Kofein podpira razgradnjo maščobnih celic, ki pritiskajo skozi povezke vezivnega tkiva na nogah in stegnih in povzročajo značilno podobo kože, ki spominja na pomarančno lupino.
Če bi radi še do poletja ukrotili svoj celulit, potem posezite po kremah in losjonih, ki vsebujejo čudežno sredstvo kofein. Zanimivo je, da se tudi v kremah za okoli oči čedalje pogosteje znajde kofein. Ta čreslovina namreč spodbuja limfni tok in tako zmanjšuje nabreklost solznih vrečic.
Užitek
Ampak najlepši je – s tem bi se verjetno strinjali vsi ljubitelji kave – užitek ob pitju. Dandanes lahko izbirate med številnimi vrstami in načini priprave! Kaj pravite na italijanski caffé correto, ki je espreso s kančkom grappe. Ali na avstrijskega fijakra oz. espreso z rumom, na melange (kava z malo stepene smetane) in irsko kavo z viskijem in s sladkorjem.
Mhmm, mislimo, da gremo kar naravnost na kavo!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?