Zmanjšanje količine mesa na vašem jedilniku je lahko ključ do ohranjanja zdrave telesne teže, pravijo raziskovalci. V evropski raziskavi, v kateri je sodelovalo 400 tisoč odraslih oseb, so raziskovalci ugotovili, da je uživanje mesa povezano s pridobivanjem kilogramov.
Pri tem tudi zaužite kalorije niso pomembne. Ugotovili so tudi, da proteinske diete dolgoročno niso učinkovite.
Podrobnejše analize pa so pokazale, da je povezava pomembna tudi ob upoštevanju različnega vnosa kalorij, telesnih dejavnosti in drugih dejavnikov, ki bi lahko pri udeležencih vplivali na rezultate.
Tako so raziskovalci ugotovili, da so se ljudje, ki so vase vnesli enako količino kalorij, med temi pa je bilo 250 gramov mesa, v petih letih zredili za dva kilograma.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem