Kako premagati lažne alarme za lakoto

Kako premagati lažne alarme za lakoto (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 7. 2013

Mnogi za odvečne kilograme obtožujemo gene ali povečan apetit, toda če se naučimo razločiti, kdaj smo zares lačni in kdaj imamo samo oči večje od želodca, se lahko enkrat za vselej rešimo težav s telesno težo.

Apetit ustvarjajo naše oči in glava, ne želodec. Obroki so tako večinoma postali preobilni in praviloma ne ustrezajo dejanskim potrebam po hrani.

Kako torej premagati lažne alarme?

1. Vprašaj se, ali ste bil lačni, preden ste zagledali prigrizek

Najbolj iskreno si boste odgovorili, če boste slišali kruljenje v želodcu, načeloma pa je v devetih od desetih primerov odgovor nikalen.

Samo pomislite, kolikokrat ste bili tako zatopljeni v delo, da niste niti pomislili na hrano, dokler vam ni kdo ponudil čokolade.

2. Preverite sestavine prigrizka

To je drugi ukrep za premagovanje skušnjave po prigrizkih.

Besede, kot so ‘hidrogenirana maščoba’ in številni ‘E-ji’, bi vas morali odvrniti od nakupa. Pomislite na to, kako škodljive so te vrste maščob za srce ali kako kaloričen je prigrizek.

3. Ljudje prav tako pogosto zamenjujemo lakoto za žejo

Razlog? Oba centra, ki nadzorujeta potrebe po hrani in pijači, sta si v možganih zelo blizu. Zato je pametno, da najprej popijemo kozarec vode in ugotovimo, kakšne so naše potrebe – po pijači ali hrani. Če vas lakota po kozarcu vode mine, ste bili samo dehidrirani.