Težave s kilogrami? Razkrivamo 3 presenetljiva živila, ki jih ne smete jesti za zajtrk

6. 4. 2024
Deli
Zajtrk je nedvomno eden izmed najpomembnejših obrokov tekom dneva. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zajtrk je nedvomno eden izmed najpomembnejših obrokov tekom dneva, saj na račun kakovostnega zajtrka lažje aktivno pričnemo nov dan.   

Vsak zajtrk pa ne predstavlja kakovostnega obroka in obilice sveže energije. Nekatera živila namreč, kljub temu, da so morda sicer koristna in hranljiva, niso najbolj primerna za začetek dneva.  

Katera živila je za zajtrk bolje izpustiti?

Maslo  

Zajtrk ni čas v dnevu, ko bi bilo potrebno skopariti s hrano in paziti na vnos nizke vrednosti maščob. Toda pri tem je pomembna izbira zdravih maščob. Številni nutricionisti za prvi obrok v dnevu ne priporočajo masla, saj kljub večji količini v vodi topnih vitaminov, kot so vitamini A, E in K2, maslo vsebuje tudi nasičene maščobe, ki lahko škodijo zdravju srca in ožilja.

V večji količini lahko maslo pripomore tudi k kopičenju odvečnih kilogramov. Namesto masla se lahko poslužite tudi drugih alternativ, kot je arašidovo maslo, ki dodobra nasiti in zmanjšuje občutek lakote tekom dneva.    

Ne spreglejte:

Pšenični in koruzni kosmiči  

Ena izmed bolj priljubljenih izbir za zajtrk so kosmiči. Vse vrste kosmičev niso enake, saj nekatere vsebujejo veliko količino dodanih sladkorjev, kar lahko pripomore k povečanju telesne teže.

Če ste ljubitelji kosmičev, posezite po bolj zdravi različici, kot so ovseni kosmiči brez sladkorja, ki so med drugim tudi polni vlaknin. Tovrstna izbira bo pripomogla, da boste čez dan imeli več energije, hkrati pa bo tudi bolj uravnan krvni sladkor.   

Palačinke in vaflji

Palačinke in vaflji za zajtrk? Odvisno iz kakšnih sestavin jih nameravate pripraviti, saj boste od palačink, pripravljenih iz bele moke in dodanega rafiniranega sladkorja, že v roku dveh ur zopet lačni, prav tako pa vam lahko sunkovito pade krvni sladkor.

Če si za zajtrk zaželite palačink, jih raje pripravite iz kakšne bolj zdrave moke, kot sta na primer pirina in kamutova, kot nadev pa lahko dodate kakšno sadje. 

Jogurti in mlečni izdelki, ki imajo nizko vsebnostjo maščob   

Mlečni izdelki z nižjo vsebnostjo maščob so sicer precej pogosta izbira za zajtrk, toda tovrstna živila ne vsebujejo dovolj beljakovin in maščob, da bi lahko nasitile za dlje časa. Če imate zjutraj navado jesti jogurt, si brez slabe vesti privoščite takšnega, ki ima večjo vsebnost maščob, toda ne vsebuje sladkorja, kot je na primer grški jogurt.  

Jabolka, česen, hruške, fižol in breskve

Kljub temu, da so živila, med katerimi so jabolka, breskve, hruške, fižol in česen, koristna v več ozirih, so nekatera zaradi pestre vsebnosti ogljikovih hidratov, težje prebavljiva.  

Tovrstna živila ni potrebno izločiti iz prehrane, temveč je bolje, da jih namesto v jutranjih urah, zaužijete tekom dneva, ko prebavila postanejo aktivnejša. Če pa se jim v jutranjih urah ne morete upreti, pa jih zaužijte v manjših količinah in z beljakovinami, da bodo postala lažje prebavljiva.     

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem