Tudi vi navadno v svoj smuti dodate špinačo, banano, semena in ostale pogoste sestavine? Tukaj je 15 nekoliko nenavadnih, a za zdravje odličnih, živil, ki naj bodo od danes naprej vsaj občasno na vašem seznamu sestavin za smuti.
Smuti so med fit in zdravimi ljudmi priljubljen obrok ali prigrizek, še posebej v vročih dneh, ko nam ustreza nekaj bolj lahkega in osvežilnega. Navadno vanj damo ogromno sadja in nekaj zelenjave ter oreščkov, kar pa ni nujno dobra izbira, saj lahko z veliko količino sadja spijemo preveč sladkorja (če pomislite: ali bi drugače pojedli eno celo banano, jabolko, jagode, mango in še ananas?), poleg tega pa zaradi raznih oreščkov zaužijemo tudi preveč kalorij, beljakovin pa skoraj nič.
Zato je dobro biti pri vsem zmeren in v smuti kdaj vključiti katero (ali pa več) izmed teh živil:
1. Cvetača
Cvetača vsebuje veliko antioksidantov, B vitaminov, kalija in vlaknin.
Ne pusti posebnega okusa, vendar pa smuti zaradi nje dobi lepo kremasto teksturo. Prav tako zaradi svoje barve ne vpliva na drugače privlačno zeleno ali rdečo barvo smutija.
2. Kurkuma
Čeprav pri smutijih ponavadi težimo k sladkim okusom, pa so odličen dodatek lahko tudi začimbe. Kurkuma mu da lepo barvo, prav tako pa je polna antioksidantov in je protivnetna.
3. Rdeča pesa
Doma kuhana rdeča pesa ima v primerjavi s kupljeno (vloženo) manj okusa, zato se z ostalimi sestavinami v smutiju lepo premeša. Vsebuje veliko antioksidantov in ima protivnetne učinkovine (zaradi betanina, ki ji da tudi značilno rdečo barvo).
4. Sladki krompir
Kuhan sladki krompir je odličen način, kako dodate smutiju dodatne beljakovine in pomembna hranila, kot so kalij in antioksidanti ter vitamin A. Prav tako mu dajo lepo kremasto teksturo. Vijolični sladki krompir pa je še veliko bolj nabit z antioksidanti, tako da lahko poskusite tudi z njim.
5. Buča
Buča ni primerna samo za jesenske juhe in omake, ampak je tudi zelo zdrav dodatek smoothie-jem, saj jih naredi bolj kremaste in jim doda merico vitaminov A in C ter kalij in vlaknine. Tudi njen okus se v smutiju skoraj ne občuti.
6. Jajčni beljaki
Če ne marate beljakovinskega praška v smutiju (ali pa ga ne želite dodajati), so jajčni beljaki odličen vir beljakovin, poleg tega pa vsebujejo tudi zelo malo kalorij. Pazite le, da uporabite pasterizirane, saj lahko v nasprotnem primeru pride do zastrupitve. Zakaj je na splošno dobro, da vsak dan pojeste 2 jajci, pa si preberite tukaj.
7. Olupki citrusov
Olupki limon, pomaranč in ostalih citrusov so polni antioksidantov, vlaknin, vitamina C, flavonoidov, carotenoidon in limonena ter dajo smutiju poseben svež okus. Pazite, da izberete bio citruse, ki niso obdelani s pesticidi (najbolje kar domače).
8. Leča
Leča je "skrivnostno orožje", ko govorimo o smutijih, saj iz nje zelo enostavno naredimo kremnato teksturo. Je polna vlaknin, beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov, prav tako pa je blagega okusa, tako da sploh ne boste opazili, da je noter. Leča je tudi dober "nemesni" vir železa in pomaga pri preprečevanju kroničnih obolenj.
9. Avokado
Avokado vsebuje zdrave maščobe in posledično pripomore k boljši absorbciji vitaminov, ki za to potrebujejo maščobo: A, D, E in K. Poleg tega da smoothie-ju kremasto obliko – kot bi pili milkshake.
10. Matcha
Matcha prah iz zelenega čaja je še ena odlična sestavina, polna antioksidantov (ima jih kar 10x več kot zeleni čaj) in je med drugim dobra tudi pri preprečevanju razvoja raka, izboljšanju zdravja srca in za pospeševanje metabolizma.
11. Polnozrnata živila
Verjetno ste že kdaj poskusili dodati ovsene kosmiče v smoothie, če še ne, je pa skrajni čas, da to preizkusite. Smutiju lahko namesto (nesladkanih) kosmičev dodate tudi kakšno drugo polnozrnato živilo, na primer kvinojo, proso ali kaj podobnega in dobili boste nasiten obrok, poln kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin ter vitaminov in mineralov, kot so železo, selen in magnezij.
12. Skuta, cottage cheese in ricotta
Ste že naveličani grškega jogurta? Poskusite eno izmed zgornjih treh opcij, ki vam bo zagotovila dobro mero beljakovin. Skuta, cottage cheese in ricotta se nekoliko razlikujejo v okusih – prva je nekoliko kisla, drugi nekoliko slan, tretja pa zelo blagega okusa – zato izberite tisto, kar vam v tistem trenutku ustreza in se lepo sklada z ostalimi sestavinami.
13. Kajenski poper
Kajenski poper je še ena začimba, ki jo lahko dodate. Poleg tega, da boste izboljšali splošno zdravje in pospešili metabolizem, bo v smutiju dodala ravno pravi kontrast ostalim sladkim sestavinam.
14. Tahini
Tahini je pasta iz sezama in je odličen dodatek jedem, med drugim tudi smutijem, prav tako pa je dobra zamenjava za maslo iz oreškov, če ste na njih alergični. Vsebuje tiamin (vitamin B1), ki ugodno vpliva na živčni sistem, mišice in prebavo.
15. Ledena kava
Namesto mleka poskusite smutiju dodati mrzlo kavo, ki vam bo dala dodatno energijo. Poleg nje lahko v smoothie dodate tudi merico sirotkinih beljakovin. Seveda opcija z ledeno kavo velja za tiste smoothie-je, ki temeljijo bolj na mleku, ne na zelenjavi in sadju.
Ne bojte se poskusiti novih stvari, še posebej, če so te dobre za vaše zdravje. Če ugotovite, da vam ni všeč, pa si še vedno lahko rečete, da ste vsaj poskusili nekaj novega.
Preberite še:
- 6 najboljših poletnih živil za hujšanje
- Kaj morate vključiti v zajtrk, če želite potešiti lakoto za dlje časa
- Živila za vitek pas