Za večerjo si privoščite teh nekaj okusnih jedi in pozabite na skrbi, ki vas pestijo zaradi večernega prehranjevanja in odvečnih kilogramov.
Pripravo večerje lahko pogosto spremlja izjemna lenoba! Običajno se nam zdi, da bi radi pojedli nekaj hitrega, nekaj kar ne terja veliko truda in ne vzame veliko časa, vse to pa ni nujno vedno zdravo in najbolje za naše telo. Posledice se lahko hitro poznajo na našem telesu, tako pri odvečnih kilogramih kot slabšem počutju. Zato bomo letos prešli na zdrave večerje!
Tukaj je 6 receptov, zaradi katerih si boste spet želeli kuhati in uživati v hrani!
Lahek obrok: idealna večerja
Idealna večerja je sestavljena iz zelenjave, beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob v sorazmernih količinah.
Kot pri vsem se zdi, da je ravnovesje še toliko bolj pomembno pri večernem obroku. Nova študija znanstvenikov, poziva k novim načinom prehranjevanja. Strokovnjaki zelo dobro pojasnjujejo, kako pomembno je, da k večerji vključimo več kot eno živilo, predvsem pa, da se ne prikrajšamo preveč. To lahko privede do prenajedanja, poznih nočnih prigrizkov in brezglavega prehranjevanja. Zato strokovnjaki spodbujjoa ljudi, naj spreminjajo svoje užitke in izbirajo lahko, polnovredno hrano.
Lahki obroki so naš zaveznik pri hujšanju
Dobro prehranjevanje ima še veliko drugih prednosti. Če se dobro prehranjujemo, bolje spimo, imamo več energije in boljšo koncentracijo, vse to pa prispeva k bolj zdravemu življenju. Zdrava prehrana z veliko sadja, zelenjave in drugih izdelkov nam lahko pomaga ohranjati redno telesno težo.
Če vsak dan uživamo dovolj različnih živil, je manj prostora za hrano z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja, ki bi lahko posegla v naše telo. Uživanje zdrave hrane v pravem razmerju lahko poleg gibanja pomaga tudi pri hujšanju, zniževanju ravni holesterola in krvnega tlaka. Jackpot!
Še nekaj pomembnih napotkov:
- Pazite na velikost porcij. Živila, kot so avokado, losos in oreščki, so polna pomembnih hranilnih snovi, vendar imajo tudi veliko kalorij. Če boste pri obrokih upoštevali in se držali pravilne velikosti porcij, boste lažje sledili svojim ciljem pri hujšanju.
- V svoje večerje vključite zelenjavo, ki ni škrobnata. Med neškrobno zelenjavo spadajo artičoke, šparglji, pesa, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, bok choy, jajčevci, stročji fižol, por, paprika, bučke, paradižnik in druge. Sveža zelenjava ne vsebuje veliko kalorij, poleg tega pa mnoge od njih vsebujejo nasitne vlaknine, zaradi katerih boste dlje časa siti. To vam lahko dolgoročno pomaga zaužiti manj kalorij.
- Hrano pecite, dušite in pecite na žaru. Za vsako ceno se izogibajte cvrtju večerij, saj lahko to na krožnik doda nepotrebne dodatne kalorije.
- Vključite puste beljakovine, ki zapolnijo četrtino krožnika. Primeri pustih beljakovin so ribe ali morski sadeži, perutnina, pusto goveje meso, svinjina ali jajca; če se odločate za rastlinsko prehrano, pa edamame, tofu ali fižol.
- Izberite hranljive ogljikove hidrate, bogate z vlakninami, kot so motovilec ali želod, koruza, pečen krompir, leča, fižol ali kvinoja. Prepričajte se, da izbrani ogljikovi hidrati zavzemajo najmanjši del krožnika.
Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov!
Rezanci s kozicami
Sestavine:
- 180 g kozic (lahko nadomestite enako količino piščanca)
- 165 ml lahke sojine omake
- 2 rezini ingverja, debeli 1 cm
- 1/2 čajne žličke popra
- 1/2 šopka zelene čebule
- 500 g tankih rezancev
- 2 majhni kumarici
- 1 žlica riževega kisa
- 60 ml kitajske sezamove paste
- 2 žlici kitajskega črnega kisa
- 1 žlička sladkorja v prahu
- listi koriandra, bela sezamova semena in vloženi zeleni čiliji (iz azijskih trgovin) - za postrežbo
Priprava:
Rakce, sojino omako, ingver, poper in sesekljano spomladansko čebulo dajte v ponev. Dodajte toliko vode, da je pokrita, nato na srednje močnem ognju zavrite in kuhajte 5 minut. Odstranite z ognja in pustite na stran. Medtem skuhajte rezance v skladu z navodili na embalaži, nato jih odcedite. V skledi zmešajte kumare, sol in rižev kis. Zmešajte s sezamovo pasto, črnim kisom, sladkorjem in preostalima 2 žlicama sojine omake. Omako zmešajte z rezanci. Rezance, rakce in kumare razdelite v sklede. Okrasite s koriandrom in sezamovimi semeni.
Govedina z brokolijem
Sestavine:
- 100 g finih riževih rezancev
- 1 žlica sončničnega olja
- 2 stroka česna, mletega
- 400 g mlete govedine
- 2 cm koščka nastrganega ingverja
- 60 ml kitajskega riževega vina
- 60 ml sojine omake
- 2 šopka brokolija
- 50 g nesoljeni praženi arašidi
- listi koriandra, za serviranje
Priprava:
Rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Medtem v veliki ponvi ali voku na močnem ognju segrejte olje. Dodajte česen, govedino in ingver, nato pa kuhajte 3-4 minute, dokler govedina ne porjavi, z leseno žlico razdrobite govedino. Dodamo riževo vino in sojino omako ter dušimo 1 minuto. Dodajte brokoli in mešajte, dokler se ne segreje. Rezance razdelite na krožnike in jih prelijte z govejo mešanico. Okrasite z arašidi in cilantrom, nato postrezite.
Korejski piščančji riž
Sestavine:
- 100 ml arašidovega olja
- 2 jajci, rahlo stepeni
- 1 piščanec, sesekljano meso
- 1/2 šopka zelene čebule, beli in svetlo zeleni deli sesekljani
- 1/4 ohrovta
- 2 stroka česna, sesekljana
- 120 g dolgozrnatega riža, kuhanega po navodilih na embalaži
- 1 šopek koriandra
- 1 žlica črnega sezama
- 60 ml lahke sojine omake
- 20 ml rjavega sladkorja
- 2 zdrobljena stroka česna
- 3 žličke naribanega ingverja
- 1 žlica riževega kisa
- 2 žlički sezamovega olja.
Priprava:
Za omako za žar zmešajte vse sestavine v skledi. V voku ali veliki ponvi na močnem ognju segrejte žlico olja. Dodajte jajce ter kuhajte in mešajte 1 minuto ali dokler se rahlo ne spasira. Odstranite iz ponve in pustite na stran. V ponev s piščancem in polovico omake za žar dodajte še 2 žlici olja. Pražite 5-6 minut, dokler ne postane karameliziran. Odstranite iz ponve in postavite na stran. V ponev s čilijem, čebulo, zeljem in česnom dodajte preostali 2 žlici olja. Pražite 1 minuto ali dokler ne zadiši. Dodajte riž in preostalo omako za žar ter med mešanjem kuhajte 1-2 minuti. Povečajte temperaturo in kuhajte še 6 minut ali dokler riž na robovih ne postane hrustljav. Odstranite z ognja in vmešajte rezerviranega piščanca, jajce in polovico koriandra. Riž razdelite v sklede in postrezite.
Glaziran losos s sojino omako
Sestavine:
- 2 lososova zrezka (ekološka ali rdeča etiketa)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 žlici olivnega olja
- 1,5 žlice sojine omake
- 1,5 žlice limoninega soka
- 1 žlica belega vina
- poper
Priprava:
Pečico segrejte na 210 °C. Za glazuro: v skledi zmešajte rjavi sladkor, oljčno olje, sojino omako, limonin sok in belo vino ter mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Polovico omake dajte v posodo, nanjo položite 2 fileja lososa in ju prekrijte z drugo polovico omake. Če fileta lososa nista predebela, ju postavite v pečico za 10 minut, če sta predebela, pa za 15 minut. Takoj postrezite.
Piščančje quesadille z mangovo solato
Sestavine:
- 8 listov koriandra
- 8 tortilj
- 1 majhen piščanec
- 250 g naribanega sira mozzarella
- 1 velika čebula (200 g), drobno sesekljana
- 8 strokov česna, drobno sesekljanih
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 70 g paradižnikove paste
- 250 ml sladnega kisa
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 manga, na kocke
- 1 avokado, na kocke
- Limonin sok
Priprava:
V ponvi na srednji temperaturi segrejte olje. Dodajte čebulo in česen ter ju med mešanjem kuhajte 5 minut oziroma dokler se ne zmehčata. Dodajte kis, sladkor, 250 ml vode in 2 žlički soli. Zavrite, zmanjšajte temperaturo in ob občasnem mešanju kuhajte 45 minut ali dokler se ne zgosti. Združite mango, avokado in limonin sok. Odstavite. Na visoki temperaturi segrejte veliko ponev za cvrtje. Piščanca in mocarelo na vsaki strani 2 minuti obložite s piščancem in mocarelo. Quesadille razrežite na četrtine in postrezite z mangovo solato, lističi koriandra in limoninimi rezinami.
Sestavine:
- 24 sardin (ali več)
- svež limonin timijan
- nekaj listov žajblja
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- sok 1 limone
- sveže mlet poper
Priprava:
Stroke česna olupimo, drobno sesekljamo in jih damo v skledo z oljčnim oljem, limoninim sokom, zdrobljenimi žajbljevimi lističi in timijanom. Dodamo malo soli in popra ter odstavimo. Pečico prižgemo, vzamemo pekač in ga obložimo z aluminijasto folijo. Sardine potopite pod hladno vodo in malo postrgajte kožo od repa do glave, da odstranite luske. Odstranite glavo in z njo potegnite črevesje, nato pa s prsti potegnite po kosti, da sprostite meso na obeh straneh. Odrežite kost na dnu repa in pustite majhen kos repa. Sardine položite plosko na naoljeno folijo in na vsaki strani naredite 2 ali 3 majhne zareze. Postrezite.
Preberite še:
TO se zgodi z vašim telesom, če uživate preveč kruha
Priporočamo tudi:
"S partnerjem sva vedno imela ljubeč odnos, dokler nisem odkrila njegove ogabne odvisnosti" (osebna izpoved)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?