Idealnih 7 živil za 50 + let: Pomagajte svojemu telesu in v prehrano vključite te zelo pomembne vitamine

16. 11. 2023
Deli
Uravnotežena prehrana je ena najboljših stvari, ki jih lahko privoščimo telesu, to pa je 7 zdravih živil, ki bi jih morali uživati vsi nad 50.let. (foto: Profimedia)
Profimedia

Uravnotežena prehrana je ena najboljših stvari, ki jih lahko privoščimo telesu, vsi pa lahko vplivamo in pazimo na izbiro hrane, da ostanemo čim bolj zdravi in ​​si podaljšamo življenje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Ko se staramo, se metabolizem upočasni, sposobnost telesa, da razgrajuje in uporablja vire "goriva", pa postane manj učinkovita.

To je nekaj živil, ki bi jih morali jesti, da bo vaše telo močno in odporno.

Po petdesetem letu se pri večini ljudi začnejo pojavljati določene zdravstvene težave. Določene dejavnosti, v katerih smo nekoč uživali v teh letih, postanejo preintenzivne, zgodi pa se tudi, da nekatere naše najljubše hrane naš metabolizem ne prenese več.

Preprečevanje bolezni je najboljši način za ohranjanje optimalnega zdravja ter aktivnega duha in telesa. V skladu s procesom staranja se vaše prehranske potrebe skozi življenje spreminjajo.

1. Hrana, bogata z vlakninami

Pomembno je, da se osredotočite na to, da dobite dovolj vlaknin, da bo vaše telo delovalo. Vlaknine ne le pomagajo pri nemotenem delovanju prebavil, ampak tudi zmanjšujejo vnetja in holesterol, hkrati pa zagotavljajo počasno sproščanje energijsko bogatih ogljikovih hidratov v krvni obtok.

2. Hrana, bogata z vitaminom B12

Želodčna kislina pomaga sproščati vitamin B12 iz hrane, kar je pomembno, saj pomaga ohranjati zdrav živčni sistem in ključne presnovne procese. Ocenjuje se, da ima 10 do 30 odstotkov odraslih, starejših od 50 let, težave z absorpcijo vitamina B12 iz hrane. Živila živalskega izvora, kot so meso, jajca, morski sadeži in mlečni izdelki, imajo največje količine B12, vendar lahko vitamin dobite tudi iz živil, obogatenih z B12, kot so polnozrnate žitarice.

Profimedia

3. Kurkuma

S staranjem se zmanjša proizvodnja sline in sposobnost zaznavanja okusa. To pomeni, da boste morda želeli začeti eksperimentirati z različnimi začimbami, vključno s kurkumo, ki ima številne koristi za zdravje.

Dokazano je, da kurkuma krepi imunsko funkcijo, zmanjšuje vnetje sklepov in preprečuje artritis pri starejših ženskah. Druge raziskave so pokazale, da lahko kurkuma in njena glavna učinkovina kurkumin resnično vplivata na preprečevanje Alzheimerjeve bolezni in številnih drugih bolezni.

4. Voda

S staranjem se naš občutek za okus zmanjšuje, prav tako tudi žeja, kar pomeni, da je dehidracija pogostejša. Voda je pomembna tudi za optimizacijo presnovnih funkcij telesa. Ženske potrebujejo devet skodelic vode, moški pa 13 skodelic na dan.

5. Kalij

Dejstvo je, da se s staranjem povečuje tveganje za možgansko kap in srčne bolezni. Eden od načinov za zmanjšanje tveganja: jejte živila, ki so odličen vir kalija, kot so banane in avokado.

Nedavna raziskava žensk, starih od 50 do 70 let, je pokazala, da je bilo pri tistih, ki so zaužile največ kalija, verjetnost kapi najmanjša. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima lahko kalij tudi ključno vlogo pri zniževanju krvnega tlaka.

6. Kalcij

Kalcij je znan predvsem po svoji vlogi pri izgradnji in ohranjanju močnih kosti in zob, nujen pa je tudi za pravilno delovanje srca, mišic in živčnega sistema.

Pridobivanje dovolj kalcija je lahko težava za ljudi, ki ne prenašajo laktoze, kar je s starostjo pogosta težava. V telesu nimate dovolj vitamina D, ki ga potrebujete za absorpcijo kalcija.

7. Listnata zelenjava

Zaščita oči je sčasoma ključnega pomena, še posebej, ker s staranjem pride do številnih težav z očmi.

Lutein, soroden beta karotenu in vitaminu A, je dragoceno hranilo, ki ga potrebujete za optimizacijo vida in preprečevanje degeneracije makule. Večina ljudi, starejših od 50 let, tega ne dobi dovolj. Zelenolistnata zelenjava je poleg grozdja, pomaranč in jajčnih rumenjakov odličen vir luteina.

Preberite še: Shujšajte 9 kilogramov v 14 dneh: Ta dieta kuri maščobe in pospešuje metabolizem

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?