Korenčkova juha z ingverjem

16. 11. 2012
Deli
Korenčkova juha z ingverjem (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Korenje uvrščamo v zdravo prehrano (v starem veku so ga uporabljali tudi v medicinske namene), saj vsebuje vitamine A, B in C ter minerale kot tudi eterična olja, alkaloide in organsko kislino. Ravno pravi čas torej, za pripravo odlične korenčkove juhe z ingverjem.

Korenje, ki ga uvrščamo med vrtno zelenjavo, je dvokaličnica iz družine kobulnic. Poznamo približno 60 različnih vrst korenja, najbolj pa je znan seveda tisti oranžne barve.

Prihaja iz Azije, predvidevajo, da iz Irana in Afganistana. Evropa ga je spoznala nekako med 8. in 10. stoletjem našega štetja. Gojijo ga na vseh petih kontinentih, največji svetovni proizvajalec korenja pa je Kitajska. V Evropi ga največ proizvedejo v Veliki Britaniji, na Poljskem, v Ukrajini in Rusiji.

Korenčkova juha z ingverjem

Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. Korenje olupimo in narežemo na kocke, zeleno pa očistimo, operemo in narežemo na manjše koščke. Ingverjevo korenino olupimo in drobno nastrgamo, po želji lahko dodamo tudi kari.

Prepražimo, da zadiši, in dodamo nariban korenček. Zalijemo z vodo in dodamo pšenični zdrob (lahko tudi polento) in sol. Kuhamo približno 30 minut in večkrat pomešamo.

Na koncu kuhanja dodamo peteršilj.

Ko je juha pripravljena, lonec odstavimo s kuhalnika in juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho po okusu začinimo s poprom in soljo.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"