S pravo hrano proti diabetesu

13. 6. 2014
Deli
S pravo hrano proti diabetesu (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi radi preprečili ali zdravili diabetes? Ne glejte v omarico z zdravili – začnite v kuhinji.

Kurkuma

Dobra novica za ljubitelje curryja: kurkumin, sestavina v kurkumi, lahko odloži ali prepreči napredovanje diabetesa, je ugotovila nova študija v reviji Diabetes Care.

Raziskovalci so vključili 240 ljudi z povišanim krvnim sladkorjem, ki pa še ni dovolj visok, da bi jih lahko označili za diabetike. Polovica skupine je dnevno prejela 1500 miligramsko tableto z izločkom kurkumina, preostali pa so prejeli placebo. Po devetih mesecih se je pri 16,4 % ljudi v placebo skupini razvil diabetes. Kaj pa v skupini s kurkuminom? Niti pri enem. Da bi spoznali dolgoročne učinke kurkumina, bo potrebnih več raziskav, a ti zgodnji rezultati obetajo. Zato svoji popraženi zelenjavi vedno dodajte kurkumo.

Temna čokolada

Študija v reviji British Medical Journal pravi, da se pri ljudeh, ki redno jedo čokolado, tveganje za diabetes zmanjša za 31 odstotkov – da ne omenjamo, da se tveganje za kardiovaskularne bolezni zmanjša za 37 odstotkov, tveganje za kap pa za 29 odstotkov – če jih primerjamo z ljudmi, ki čokolade ne jedo redno. Študija je zajela vse vrste čokolade, za krepitev zdravja pa je najboljša temna čokolada.

Pretekle raziskave so ugotovile, da temna čokolada pozitivno vpliva na občutljivost na inzulin, zmanjšuje krvni tlak in odpornost na inzulin. Da bi zaužili zdravo količino, ne da bi prekoračili omejitve kalorij, bodite pozorni na višji procent kakava – temnejša je čokolada, manj sladkorja vsebuje.

Cimet

Uživanje cimeta znižuje raven glukoze v krvi med postom, pravi raziskava iz leta 2011, ki so jo izvedli znanstveniki pri ustanovi UC-Davis.

To je samo glavna izmed mnogih prednosti: ta začimba namreč znižuje holesterol z visoko gostoto, trigliceride in povečuje občutljivost na inzulin. Dodajte žličko cimeta svoji jutranji kavici, nanesite ga na toast ali pa ga dodajte ovseni kaši.

Kava

Jutranja kavica (brez dodatkov) naredi še kaj drugega, kot samo to, da vas dvigne: v novem poročilu v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry so odkrili, da pijača vsebuje sestavne dele hormona, ki igra ključno vlogo pri diabetesu.

Prejšnje študije so odkrile, da se ljudem, ki na dan spijejo 4 do pet skodelic kave, možnost za diabetes tipa 2 zmanjša za 50 odstotkov.

Špinača in zelje

Da je zelenjava z zelenimi listi prehrambeno izjemno močna, že veste. Ste vedeli tudi to, da zmanjšuje tveganje za diabetes?

Študija iz leta 2012 v reviji British Medical Journal je ugotovila, da samo za 1,15 večji dnevni vnos zmanjša tveganje za diabetes za 14 odstotkov.

Namesto iz zelene solate si naredite solato ali sendvič raje iz špinače, popražite si zelje, ali pa si naredite smoothie, da zadostite dnevni potrebi po zeleni prehrani.

Pšenični otrobi

Članek iz leta 2011 v reviji Diabetes Care je potrdil že znane dokaze, da visok vnos magnezija lahko zmanjša možnosti za diabetes tipa 2, še posebej, če je vaša teža prekomerna.

Mineral najdemo v različnih tipih zelenjave in polnozrnatih izdelkih, pšenični otrobi pa so eden njegovih najboljših virov – samo s četrtino skodelice zaužijete 22 odstotkov svojega nujnega dnevnega vnosa magnezija.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"