Hrana lahko precej pomaga pri boju z rakom. Za vas smo pripravili tri okusne recepte.
Brokolijevi špageti s čilijem
Sestavine za 1 osebo:
- 250 g brokolija
- pol šopka bazilike
- 1 strok česna
- 2 žlički limoninega soka
- 1 žlica naribanega parmezana
- 4 žlice zelenjavne juhe
- 1 čili
- 1 žlička olivnega olja
- 50 g špagetov
- sol, poper
Priprava:
Brokoli razdelite na brstiče. Približno 4 minute jih kuhajte v vreli slani vodi in jih nato z zajemalko vzemite iz vode.
S paličnim mešalnikom v pesto zmešajte baziliko, česen, limonin sok, parmezan, zelenjavno juho ter sol in poper. Čili sesekljajte in ga skupaj z brokolijem med mešanjem na hitro popecite na olivnem olju. Vse skupaj začinite s soljo in poprom.
Špagete zmešajte z brokolijem in s pestom.
Priprava: 30 minut.
Na osebo: 392 kcal, B: 16 g, M: 7 g, OH: 49 g.
Lahka ribje-zelenjavna ponev
Sestavine za 4 osebe:
- 450 g koromača
- 200 g korenja
- pol šopka mlade čebule
- 200 g paradižnikov
- 1 strok česna
- 3 žlice olivnega olja
- 1/4 l zelenjavne juhe
- 150 g kisle smetane
- 600 g ribjega fileta (na primer rdeči okun)
- sok polovice limone
- sol
- poper
Priprava:
Koromač in korenje zrežite na rezine, mlado čebulo pa na obročke. Zelenje čebule shranite za okrasitev. Paradižnike olupite, jim odstranite semena in jih zrežite na krhlje. Česen olupite.
V ponvi segrejte olivno olje. Na njem nato podušite koromač, korenje, mlado čebulo in paradižnike. Zraven iztisnite še česen in zalijte z juho. Primešajte še smetano in pustite, da zelenjava pri nizki temperaturi rahlo vre približno 4 minute.
Začinite s soljo in poprom. Ribji filet zrežite na koščke. Pokapajte jih z limoninim sokom in začinite s soljo in poprom. Ribje koščke položite na zelenjavo, posodo pokrijte in jih kuhajte približno 5 minut. Zelenje čebule poševno zrežite na trakove in jih posujte po pripravljeni jedi.
Priprava: 30 minut.
Na osebo: približno 300 kcal, B: 39 g, M: 11 g, OH: 10 g.
Sredozemska paradižnikova riževa enolončnica
Sestavine za 4 osebe:
- 120 g mešanice divjega riža (divji in dolgozrnati riž)
- 100 g jušne zelenjave
- 1 čebula (zrezana na kocke)
- 1 jajce
- 1–2 žlici drobtin
- 150 g mlete govedine
- 1 žlica sesekljanega timijana
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 100 g mlade čebule (zrezane na kocke)
- 2 žlici olja
- 300 ml zelenjavne juhe
- 800 g olupljenih paradižnikov (ali pa pločevinka)
- 1–2 žlički sladkorja
- sladka mleta paprika
- sol
- poper
Priprava:
Riž skuhajte v vreli slani vodi po navodilih z embalaže. V zadnjih 10 minutah kuhanja mu dodajte še jušno zelenjavo in ju skuhajte do konca. Vodo odlijte, vse skupaj zalijte s hladno vodo in dobro odcedite.
Čebulo, jajce, drobtine in mleto meso zgnetite v gladko maso. Začinite jo s soljo, poprom in mleto papriko.
Iz mase oblikujte 20 majhnih cmokov in jih pustite, da pri nizki temperaturi približno 10 minut rahlo vrejo v slani vodi. Nato jih odcedite.
Potrgajte zelišča in jih sesekljajte. Mlado čebulo in polovico zelišč popražite na olju. Zalijte z juho. Nato dodajte paradižnike s tekočino in jih s kuhalnico malce razkosajte. Pustite, da se kuhajo približno 10 minut, nato pa omako pretlačite s paličnim mešalnikom.
Juho še enkrat zavrite in jo začinite s soljo, poprom, sladkorjem in preostalimi zelišči. Nato ji dodajte še riževo-zelenjavno mešanico in cmokce.
Priprava: 50 minut.
Na osebo: približno 439 kcal, B: 19 g, M: 15 g, OH: 23 g.
Preberite tudi: Prehrana za zaščito pred tumorji
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?