Domače limonine ploščice z jagodičjem

7. 7. 2018
Deli
Domače limonine ploščice z jagodičjem (foto: profimedia)
profimedia

V vročih dnevih čokoladne sladice raje zamenjajte za sadne, ki vas osvežijo in posladkajo obenem. Tokrat pripravite limonine ploščice.

Poleg osvežujoče limonade se bodo dobro prilegle limonine ploščice, ki jih lahko odnesete tudi s seboj na pot. Sestavine imate verjetno že v kuhinjski omarici. Potrebujete:

  • 1 skodelico ovsenih kosmičev
  • ½ skodelice mandljev
  • 1 žlico sladkorja
  • ščep soli
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 2-4 žlice mrzle vode

Za nadev pripravite še:

  • 4 jajca
  • ½ skodelice medu
  • ½ skodelice stisnjenega limoninega soka
  • 3 žlice moke
  • 1 čajno žlico naribanega limoninega olupka
  • ščep soli
  • 1 ½ skodelice malin, borovnic ali narezanih jagod
Najprej pripravite maso, na katero boste kasneje dali nadev. Naredite jo tako:

Pečico segrejte na 170 stopinj. Gladko zmešajte ovsene kosmiče, mandlje, sladkor in sol. Dodajte maslo, zmešajte in nato po žlicah dodajajte vodo, dokler ne dobite mase, ki ne sme biti preveč mokra. Morda boste potrebovali le 2 ali 3 žlice vode, zato jo dodajajte postopoma.

Nadev:

1. V posodo dajte jajca, med, limonin sok, moko, limonin olupek in sol. Mešajte, dokler ne dobite povsem gladkega nadeva brez koščkov. Maso iz ovsenih kosmičev razporedite po pladnju, nanjo pa previdno zlijte nadev, ki ste ga ravnokar pripravili.

2. Na koncu enakomerno potresite borovnice, maline ali jagode in postavite pladenj v pečico. Pecite med 25 in 30 minutami, dokler spodnja plast ne postane zlatorjava. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.

3. Postavite v hladilnik vsaj za 5 ur, nato razrežite  na tablice (poljubno) in postrezite. Preostale tablice zložite v tesno zaprto posodo in jih hranite v hladilniku največ 5 dni.

Raje kot v trgovini kupljene čokoladice, tudi na izlete vzemite domače. Prav vam bodo prišle v službi in drugje na poti, ko potrebujete grižljaj za energijo.

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del