Domače (zdrave) "twix" ploščice (veganske, brez glutena in sladkorja)

Priljubljeno čokoladico lahko pripravite doma, pa še bolj zdrava bo in cenejša od tiste v trgovini. 

Domače (zdrave) "twix" ploščice (veganske, brez glutena in sladkorja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav je čokoladica bolj zdrava različica tiste, ki jo kupite, ne pretiravajte in si jo privoščite v omejeni količini. Priročna je, ker jo lahko nesete s seboj za malico ali vzamete na izlet in se posladkate ob lepem razgledu. 

Imamo nekaj idej, kam jo lahko mahnete na izlet z okusno malico: 

Sedaj pa pripravimo "twix" ploščice, kar vam bo vzelo približno 45 minut. In še en dodatek: pri srednji plasti bomo uporabili arašidovo maslo, ki ga čisto preprosto pripravite sami. 

Potrebujete naslednje sestavine: 

ZA OSNOVO: 

  • 1 skodelico in pol mandljeve moke
  • 3 žlice stopljenega in ohlajenega kokosovega olja
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • 1 čajno žlico vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli

ZA KARAMELNO PLAST:

  • 2/3 skodelice domačega arašidovega masla
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/4 skodelice kokosovega olja
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli

ZA ČOKOLADNO PLAST pa potrebujete le dve sestavini: 1 skodelico nalomljene čokolade (veganske, lahko temne) in1 žlico kokosovega olja.

Najprej segrejte pečico na 180 stopinj in obložite pekač s peki papirjem. 

V posodi zmešajte moko, kokosovo olje, javorjev sirup, vanilijev ekstrakt in sol. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo in oblikujte tablice, ki jih polagate na pekač. Malo jih poteptajte z žlico, potem dajte v pečico za 10 minut. Ko so pečene, naj se 10 minut hladijo, preden dodate naslednjo plast. 

Za karamelno plast zmešajte arašidovo maslo, kokosovo olje, vanilijev ekstrakt in sol. 2 minuti segrevajte na zmernem ognju, da dobite gladko (skoraj tekočo) strukturo. Prelijte na ohlajene osnove, ki ste jih pripravili na začetku. 

Vse skupaj dajte v hladilnik za kakšno uro, da se popolnoma strdi (ali za 20 minut v zamrzovalnik). 

Nazadnje pripravite še čokoladni preliv. Na vodni kopeli stopite čokolado in ji primešajte kokosovo olje. Prelijte tablice in jih še za 20 minut postavite v hladilnik. 

Na koncu lahko tablice razrežete, da imate več tanjših (kot pri twixu), ali jih pustite takšne, kot so. Pa dober tek! 

Preverite še recept za domač bounty! (klik na sliko vas pripelje do recepta)
Profimedia