Domači bonbončki za boj proti prehladu in krepitev imunskega sistema

10. 12. 2019
Deli
Domači bonbončki za boj proti prehladu in krepitev imunskega sistema (foto: profimedia)
profimedia

V zimskem času pogosto v lekarno ne skočimo le po zdravila, ampak tudi po vitamine, ki naj bi okrepili imunski sistem. Zdrave (in okusne) želeje, ki se borijo proti virusom, lahko pripravite tudi sami doma. 

Ne ustrašite se priprave žele bonbonov, saj v resnici sploh ni tako težko. Privarčevali boste nekaj denarja in natanko vedeli, kaj ste dali v svoj zdrav pripravek.

Odlični so v boju proti prehladu in vnetjem v telesu, ki jih je v hladnejših dnevih več kot običajno. 

Glavna sestavina bonbonov je kurkuma, ki je znana po dobrih učinkih na prebavo, lahko zmanjša tveganje za demenco, krepi imunski sistem, preprečuje razgradnjo snovi, kot sta dopamin in serotonin (hormona sreče) …

Ker je med sestavinami pravzaprav kurkumina pasta, najprej poglejmo, kako se naredi. 

Potrebujete: 
  • 1 skodelico vode
  • ¼ skodelice kurkume v prahu
  • ščep črnega popra
  • ščep cimeta
  • ščep kardamoma
  • ščep soli
  • 3 žlice kokosovega olja

V lonec dajte vodo, kurkumo, poper, sol, cimet in kardamom ter segrevajte do vretja. Zmanjšajte ogenj in grejte, dokler se tekočina ne zgosti v pasto (podobno kot pri pudingu). Odstranite s štedilnika in počakajte, da se ohladi, nato dodajte še kokosovo olje. 

Pasto lahko uživate tudi samo, ko se na primer prehladite. Vendar začnite z manj kot polovico čajne žličke, potem pa po potrebi povečajte vnos. 

Ko pripravite pasto, se lotite priprave bonbončkov (lahko tudi kakšen dan pozneje, saj pasta počaka v hladilniku do 2 tedna).

Potrebujete naslednje sestavine: 
  • ½ skodelice dušenega korenja
  • 1 skodelico naravnega pomarančnega soka (sveže iztisnjenega)
  • ½ skodelice vroče vode
  • ¼ skodelice želatine
  • 2 žlici kurkumine paste

Potrebovali boste tudi modele za led. 

V mešalec dajte korenje, pomarančni sok in kurkumino pasto. Mešajte do gladkega. Nato v manjši posodi zmešajte želatino in enako količino pomarančnega soka. Dodajte vodo in ponovno zmešajte. Počasi primešajte še tekočino iz mešalca. Ko je vse v posodi, segrevajte in mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. 

Odstavite posodo in vlijte tekočino v model ledu. Postavite v hladilnik za približno eno uro. 

Poberite bonbone iz modela in jih spravite v zaprto posodo. V hladilniku jih lahko shranite en teden, lahko pa jih tudi zamrznete. 

Prirejeno po dearcrissy.com

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa