Odličen recept za zapečene bučke s sirom (jed brez kruha in mesa)

5. 7. 2024
Deli
Odličen recept za zapečene bučke s sirom (jed brez kruha in mesa) (foto: Profimedia)
Profimedia

Tako enostavno in tako zelo dobro!

Bučke so priljubljena poletna zelenjava mnogih pripadnic ženskega spola, ki ponujajo priložnost za številne kulinarične eksperimente. Lahko jih vsak hip spremenimo v nizkokalorično različico testenin in jih postrežemo z zelenjavno ali mesno omako.

Bučke so nadvse okusne, če jih cvremo, pečemo na žaru, jih uporabimo za pripravo slanih palačink ali jih pripravimo polnjene z mesom v pečici.

Iz bučk, sira, jajc in malo kisle smetane pa lahko pripravite tudi okusno zloženko, ki je zelo okusna - topla ali hladna, hkrati pa se odlično poda k najrazličnejšim sezonskim solatam. Specite jo, razdelite na manjše porcije, postavite v hladilnik in uživajte v jedi ves teden.

Sestavine:

  • 3 bučke
  • 3 jajca
  • 3 stroki česna
  • 200 g naribanega sira cheddar ali gauda
  • 100 ml kisle smetane
  • 200 g naribanega parmezana
  • 2 žlici masla
  • 1 čajna žlička suhe bazilike
  • Sol in poper po okusu
  • Svež peteršilj za okras  

Priprava:

1. Segrejte pečico na 180 stopinj celzija.

2. Bučke operite, jih dobro osušite in narežite na kolobarje, debele približno pol centimetra.

3. Pravokotni pekač namastite z maslom in vanj položite narezane koščke bučk.

4. Čez bučke enakomerno potresite polovico naribanega sira cheddar ali gauda.

5. V skledi stepite jajca, zmešajte s parmezanom, kislo smetano, soljo, poprom, baziliko in nasekljanimi koščki česna.

6. Prelijte mešanico čez bučke in sir ter pecite v pečici približno 25 minut.

7. Bučke vzemite iz pečice, čeznje potresite preostanek sira in pecite še 5 do 10 minut, dokler se sir ne stopi in zapeče, bučke pa so povsem pečene.

8. Postrezite z lističi peteršilja in svežo sezonsko solato.

Vir: Zadovoljna.hr