Za dni, ko vas čaka veliko miselnega napora, nahranite možgane z enim od teh zajtrkov.
Tako kot vaše telo hrepeni po hranljivem obroku, ki bi mu dal energijo, vitamine, minerale in druge snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje, to potrebujejo tudi možgani. Ste kdaj sploh razmišljali, s čim nahraniti možgane?
Tu je nekaj živil, ki jih lahko hitro vključite v svojo prehrano:
Borovnice in jagode: Raziskava pravi, da je redno uživanje teh dveh sadežev povezano s počasnejšim odklonom možganskih funkcij.
Ribe: Obogatene z omega-3 maščobnimi kislinami varujejo in krepijo kognitivne funkcije.
Zelena listnata in oranžna zelenjava: Vsebuje beta karoten, vitamin K in folno kislino, to pa "požene" možgane v tek.
Jajca: Vsebujejo holin, ki na dolgi rok skrbi za zdrave možgane (če jajca uživate redno).
Za možgane poskrbite tudi z obrokom. Pripravite zajtrka, ki sta pravzaprav lahko tudi večerja ali malica - kar pač potrebujete.
Losos z jajcem in prilogo
Sestavine:
- 1 file lososa (brez kože)
- 2 jajci
- 1 velik krompir ali dva manjša
- 1 žlica soli
- 1 žlica mlete paprike
- 2 žlici olja
- 1 narezana rdeča paprika
- 1 majhna nasekljana čebula
- 2 žlici nasekljanega drobnjaka
Krompir narežite na okrogle kose in jih skuhajte v soljeni vodi do mehkega. Medtem v ponvi na olju prepražite čebulo, papriko in začinite s soljo ter papriko. Mešajte in kuhajte približno 8 minut oziroma toliko časa, da se tudi paprika zmehča. Vse skupaj stresite v skledo.
V isti ponvi pripravite lososa, ki ga prej posolite in začinite z mleto papriko. Postati mora zlato-rjav (približno 4 minute pečenja na vsaki strani). Položite ga na krožnik.
Če želite, na olju popecite tudi kuhan krompir, ali pa pustite kuhanega (po okusu). Nazadnje v isti ponvi specite jajca na oko in jih položite na lososa. Na preostal del krožnika razporedite krompir in prilogo ter posujte z drobnjakom.
Regratov kruhek
Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 majhna sesekljana čebula
- 1 čajna žlica rdeče paprike
- 2 žlici limoninega soka
- 2 pesti regrata
- ščep soli
- ščep rdeče mlete paprike
- 1 žlica grškega jogurta
- nekaj koščkov feta sira
- nekaj metinih listov
- 1 štručka, toast oziroma kruh po izbiri (najbolje popečen)
Na segretem olju prepražite čebulo in žličko mlete paprike. Prelijte z limoninim sokom in kuhajte, dokler ne izpari. Odmaknite z ognja, dodajte regrat, začinite in pokuhajte, dokler ne začne veneti.
V mešalniku zmešajte feta sir, grški jogurt in malo limoninega soka.
Pripravljeni ste za postrežbo: popečen kruhek premažite z mešanico iz sira in jogurta, nanjo položite regrat in čebulo, na koncu dodajte nekaj metinih listov.
- Preverite še kje vse se nahaja kalcij (in to NI MLEKO) ali pa štiri hitro pripravljene jedi iz špargljev (+ recept: fritata z beluši)
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem