Recept za najboljši jabolčni hrustljavček (brez sladkorja + opcijsko veganska različica!)

19. 11. 2021
Deli
Recept za najboljši jabolčni hrustljavček (brez sladkorja + opcijsko veganska različica!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Če bomo v tednu pred nami spet večkrat ogreli pečice, poskrbite, da iz njih zadiši nekaj zdravega. Imamo odlično sladico, s katero smo zadnje čase obsedeni! 

Pred pripravo sladice se lahko odločite, ali boste naredili običajno sladico brez sladkorja (potem samo sledite receptu), vegansko različico ali pa različico brez oreščkov, če ste nanje morda alergični. 

Za zadnji dve različici preverite sestavine v oklepaju, s katerimi lahko nadomestite obstoječo sestavino. 

Za najboljši jabolčni hrustljavček potrebujete: 

  • 5 do 6 olupljenih jabolk, narezanih na majhne koščke
  • 3 čajne žlice medu ali javorjevega sirupa (vegansko: eritritol)
  • 1 žlico koruznega škroba
  • 1 čajno žlico cimeta
  • ščep muškatnega oreščka
  • dve žlici soka sveže stisnjene limone

Za posip: 

  • 1/3 skodelice ovsene moke (ali polnozrnate ali mandljeve)
  • 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
  • 2 čajni žlici medu ali javorjevega sirupa (vegansko: eritritol)
  • 1 čajno žlico cimeta
  • 3 žlice masla (ali veganskega masla ali kokosevega olja v trdnem stanju)
  • 1/2 skodelice grobo sesekljanih orehov (ali katerih drugih oreščkov, ali popolnoma brez oreščkov)
  • ščep soli

Pečico segrejte na 180 stopinj. 

Najprej zmešajte vse sestavine za spodnjo plast ter pripravite jabolka. 

Potem se lotite posipa. Najprej zmešajte moko, ovsene kosmiče, cimet in sol. Dodajte še sladilo po izbiri in maslo ter dobro premešajte z rokami. 

Namažite pekač in nanj najprej dajte spodnjo plast, čeznjo pa posip. Dajte v pečico in pecite od 32 do 38 minut (odvisno od pečice), da vrhnja plast postane zlatorjava. 

Ko je pečeno, pustite 10 minut hladiti in potem postrezite še toplo. 

Vir: secretlyhealthyhome.com

Preverite tudi recept za domač čokoladni puding (brez sladkorja!) + 2 dodatna recepta za čokoholike

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?