7 lahkih jedi z vsega sveta.
Vbistvu je vseeno,
katero jed naročite v restavraciji, vsako bi lahko označili za “obilje ogljikovih hidratov in maščobe”. Navsezadnje lastnika restavracije ne zanima obseg vašega pasu, ampak lastni dobiček. Zato v vseh italijanskih, mehiških, kitajskih ali grških restavracijah uporabljajo isti poslovni trik – mastno zabeljene jedi in gore poceni testenin, riža in kruha. Zdi se vam, da ste za pošten denar dobili pošteno porcijo, gostilničar si mane roke . . Je sploh kdo na zgubi? Prav nihče. Še vaš trebuh je vsak dan večji!
Ponujamo vam nekaj drugega: lahke jedi z vsega sveta, ki jih lahko pripravite doma. Skrivnost ni v majcenih obrokih, znanih s polžjih pojedin, ampak gre za prerazdelitev hranil. Poslovili smo se od praznih kalorij iz škroba in maščob ter obogatili vsak obrok z nasitnimi vlakninami in beljakovinami, ki pospešujejo presnovo. Tako smo dobili tedenski jedilnik mednarodnega izvora, ki absolutno ne redi in ni dolgočasen. Dodatna prednost? Privarčevali boste denar za napitnine.
Uoraba receptov
Recepti so za en obrok. Za večjo družbo ali če bi radi nekaj pripravljene hrane shranili, preprosto pomnožite sestavine z želenim številom obrokov. Pomivanje bo lažje, če boste v ponev pred kuho kanili nekaj oljčnega olja. Zaradi lažjega nakupovanja smo predlagali nekaj primernih izdelkov, ki pa jih lahko po želji zamenjate z drugimi. Bistveno je, da obroka ne povečate ali kako drugače obtežite.
Italija
Testenine s papriko in klobaso
1/2 skodelice polnovrednih spiral grano Vita
140 g puranje klobase za pečenje Jata
1/2 rumene paprike, narezane na trakove
1/2 rdeče paprike, narezane na trakove
3/4 skodelice paradižnikove omake z zelenjavo Agnesi
2 čajni žlički lahkega naribanega parmezana
Med kuhanjem spiral po navodilih na embalaži s prsti na tanko namažite ponev z neoprijemljivim dnom z oljčnim oljem. Segrejte jo pri srednji temperaturi. Ko postane vroča, denite vanjo na koščke narezano klobaso. Ko porjavi, dodajte papriko in pražite, dokler se ne omehča. V ponev vlijte še omako in premešajte. Ko je zmes vroča (v približno dveh minutah), dodajte še testenine. Pretresite v globok krožnik in posujte s parmezanom.
Za 1 obrok.
Na obrok: 497 kalorij, 39 g beljakovin, 52 g ogljikovih hidratov, 15 g maščob (3 g nasičenih), 8 g vlaknin
Mehika
Burrito z govedino in fižolom
1 tortilja
1 žlica mešanice začimb za burrito
140 g biftka, narezanega na trakove
1/2 skodelice mehiškega fižolovega pireja iz konzerve
1 žlica kisle smetane
1/4 skodelice naribanega lahkega sira
1/2 skodelice natrgane krhke solate
1/2 skodelice omake ROTEL Pico de Gallo (odcejene)
1 žlica omake za tacose
Pečico segrejte na 200 °C, tortiljo zavijte v aluminijasto folijo in jo pogrejte. Meso začinite z mešanico začimb za burrito in ga na srednjem ognju z vseh strani rjavo zapecite v ponvi z neoprijemljivim dnom. Medtem v mikrovalovki na nižji stopnji v 20-sekundnih intervalih pogrevajte fižol, dokler ni vroč. Tortiljo odvijte in jo po sredini namažite s kislo smetano, 2, 5 centimetra roba pustite nenamazanega. Smetano obložite s fižolom in dodajte še zrezek, sir, solato, omako Pico de Gallo in omako za tacose. Nenamazane robove tortilje zavihajte navznoter, nato pa vse skupaj zvijte kot palačinko.
Za 1 obrok.
Na obrok: 547 kalorij, 51 g beljakovin, 55 g ogljikovih hidratov, 18 g maščob
(8 g nasičenih), 25 g vlaknin
Kitajska
Pražen riž s svinjino
2 čajni žlički sezamovega olja
4 svinjski zrezki iz stegna, narezani na trakove
1/2 skodelice nasekljane čebule
1 skodelica kuhanega integralnega riža Uncle Ben’s za hitro pripravo
1/2 skodelice zamrznjenega graha
2 beljaka
1 žlica omake hoisin
2 čajni žlički sojine omake
V veliko ponev z neoprijemljivim dnom dajte eno žličko olja in čebulo ter segrejte na srednjem ognju. Dodajte svinjino. Pražite, dokler se svinjina dobro ne prepeče. Meso preložite na krožnik. K čebuli, ki je ostala v ponvi, dodajte preostalo olje, riž in grah. Pražite dve minuti, potem pa skupčkajte tako, da bo polovica ponve prazna. Prazen del ponve pokapljajte z oljčnim oljem in dodajte beljake. Vmešajte v riž in kuhajte še dve do tri minute, dokler jajce ne zakrkne. Dodajte svinjino, omako hoisin in sojino omako ter kuhajte, da se segreje.
Za 1 obrok.
Na obrok: 579 kalorij, 42 g beljakovin, 69 g ogljikovih hidratov, 15 g maščobe (3 g nasičene), 7 g vlaknin
Srbija
Piščančji ražnjiči in pečen krompirček
1 srednje velik krompir, olupljen in narezan na približno pol cm debele paličice
2 žlici deviškega oljčnega olja
1 žlico mešanice začimb za žar
170 g piščančjega fileja, narezanega na približno 3 cm kocke
2 nabodali
ajvar in gorčica (po želji)
Pečico segrejte na 230 °C. Pripravite žar. Koščke krompirja posolite in prelijte z žlico oljčnega olja. Položite jih na pekač, obložen s peki papirjem. Ne smejo se dotikati drug drugega! Pecite jih 10 minut, obrnite in pecite še 10 do 15 minut oziroma dokler niso mehki in zlato rjave barve.
Kose piščanca začinite z mešanico začimb in dodajte preostalo oljčno olje. Nanizajte jih na nabodali. Približno 15 minut, preden je krompir gotov, vrzite ražnjiče na žar in jih na obeh straneh pecite kakih sedem minut oziroma dokler ni meso prepečeno. Takoj postrezite, po želji z ajvarjem in gorčico.
Za 1 obrok.
Na obrok: 475 kalorij, 42 g beljakovin, 55 g ogljikovih hidratov, 10 g maščobe (1 g nasičene), 8 g vlaknin
Vida Voglar
Zdrava Kulinarika