Kako iz zelja pripraviti najboljšo solato? Znani kuhar razkriva preprost trik, ki naredi veliko razliko.
Filip Ćirić je znani srbski kuhar, lastnik vrhunske restavracije v Beogradu in sodnika v srbski kuharski oddaji Master Chef. Za tuje medije je razkril, kako pripraviti popolno solato iz belega zelja. Pravi, da se odlično poda k vsem vrstam mesa in drugim tradicionalnim jedem.
Vrstni red je najpomembnejši
"Če želite vrhunsko solato, je vrstni red začimb zelo pomemben. Najprej gre sol, nato olje, šele na koncu kis (ali limonin sok)," poudarja Ćirić.
In zakaj točno tako? "Pomembno je, da sol pride neposredno v stik z zeljem. Če bi najprej dodali olje in kis, se sol ne bi pravilno raztopila in zelje ne bi bilo dovolj začinjeno. Če pa bi najprej dodali kis, bi ta razgradil celične stene zelja, zaradi česar bi bila solata preveč kisla. Olje v tem primeru kisline ne bi moglo uravnotežiti," pojasnjuje izkušeni kuhar.
Filip opozarja tudi na izbiro sestavin: "Izogibajte se močno aromatičnim oljem, kot je hladno stiskano oljčno olje ali olja iz različnih oreščkov. Tudi močne kisline niso primerne, saj preglasijo vse ostale okuse."
In še nasvet za konec: "Pred vsakim korakom solato temeljito premešajte – le tako bodo okusi enakomerno porazdeljeni."
Vir: stil.kurir.rs