Tako kot peteršilj tudi zeleno večinoma uživamo kot eno od sestavin juhe, kar je škoda, saj je ta rastlina hkrati užitna in zdravilna.
Zelena je večinoma, približno 95 odstotkov, voda, a je polna vlaknin in kalija, je dober vir vitaminov A, C in K, vsebuje folate, magnezij in kalcij ter več močnih antioksidantov, prepoznavno, rahlo ostro aromo pa ji dajejo ftalidi, sestavine, ki sproščajo stene arterij ter pospešujejo prekrvavitev in znižujejo krvni tlak.
Hkrati ta zelenjava zmanjšuje tveganje za nastanek trombov, spodbuja uriniranje, pomaga pri zdravljenju vnetij dihalnih organov, je dobra za oči, blaži zgago, pomaga uravnavati prebavo in črevesno gibljivost.
Preberite še:
- Najboljša dieta za ženske nad 40. let: Ta živila brišejo gube, pospešujejo metabolizem in nas naredijo mlade in vitke
- 11 živil, ki pospešujejo staranje
Lahko je surova
Zaradi obilice antioksidantov, kot sta lunularin in bergapten, pomaga preprečevati poškodbe celic, ki lahko privedejo do razvoja raka, nekatere raziskave pa kažejo, da bi lahko bil izvleček semen zelene koristen v boju proti demenci.
Korenina zelene se okusno ujema s številnimi živili, zato jo lahko poleg kuhanja v juhah in enolončnicah uživamo tudi surovo v solatah in z omakami, lahko jo dušimo ali pečemo z drugo zelenjavo in mesom ter lahko nadomestimo krompir kot pire.
Jedi iz korenine zelene je priporočljivo začiniti s česnom, limoninim sokom, peteršiljem ali dodati kapre.
Glede na to, da je koren zelene bogat z vlakninami, je lahko težko prebavljiv in povzroča napenjanje in pline. Zato ga lahko na začetku dodajate jedem v manjših količinah ali pa ga zmešate s krompirjem v pire.
- Preberite še: Zeleni sok za vitko linijo Victorie Beckham: David ji ga pripravlja vsako jutro, pravi učinek pa naredi prav posebna sestavina
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?