Previdno pri uživanju: te hrane ne bi smeli kombinirati z zdravili

18. 6. 2024
Deli
Previdno pri uživanju: te hrane ne bi smeli kombinirati z zdravili (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Določena živila lahko zmanjšajo učinkovitost nekaterih zdravil, medtem ko lahko druga povzročijo resne zdravstvene težave. Preverite, katerih zdravil ni dobro jemati v kombinaciji z nekaterimi živili.

Antibiotiki in mlečni izdelki

Mlačni izdelki, kot so mleko, jogurt in sir lahko zavirajo absorpcijo določenih antibiotikov. Tveganje lahko zmanjšate z izogibanjem mlečnih izdelkov vsaj dve uri pred jemanjem zdravila.

Paracetamol in alkohol

Morda boste v skušnjavi, da vzamete paracetamol, ko imate mačka, vendar se izkaže, da je to lahko nevarno. Kombinacija paracetamola z alkoholom namreč povečuje tveganje za poškodbe jeter. Tisti, ki redno pijejo alkohol, so še posebej ogroženi.

Varfarin in zelenolistnata zelenjava

Varfarin je priljubljeno sredstvo za redčenje krvi. Zelenolistnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača in brokoli, je bogata z vitaminom K, ki lahko zmanjša učinkovitost varfarina. A to ne pomeni, da oseba, ki jemlje varfarin, ne sme uživati te zelenjave: pomembno je samo, da s količino ne pretirava.

Ne spreglejte:

Zdravila za diabetes in alkohol

Alkohol lahko vpliva na inzulin in druga zdravila za diabetes, kar lahko povzroči tveganje za prenizko (hipoglikemija) ali previsoko (hiperglikemija) raven sladkorja v krvi.

Zdravila za krvni pritisk in hrana bogata s kalijem

Hrana bogata s kalijem, kot so špinača, avokado, krompir in banane, lahko moti delovanje zdravil za krvni pritisk. Preveč kalija lahko povzroči nenormalno delovanje srca.

Blokatorji kalcijevih kanalov in grenivka

Blokatorji kalcijevih kanalov, kot sta felodipin in nifedipin, ki se uporabljajo za visok krvni pritisk in angino, niso najboljši v kombinaciji z grenivko. Slednja namreč vsebuje snov, ki zavira encim, ki metabolizira zdravila, kar lahko povzroči previsoko koncentracijo zdravila v telesu in s tem tveganje za nevarne stranske učinke.

Statini in grenivka

Enako velja za statine, kot sta atorvastatin in simvastatin, ki se uporabljajo za zaviranje visokega holesterola. Uživanje grenivke ali grenivkinega soka lahko povzroči nihanje ravni teh zdravil v telesu.

Zdravila proti alergijam in zdravila za erektilno disfunkcijo z grenivko

Uživanje grenivke lahko moti delovanje zdravil proti alergijam, ki vsebujejo feksofenadin, in zdravil za erektilno disfunkcijo (ED), kot je Viagra (sildenafil).

Metronidazol in alkohol

Metronidazol je antibiotik, ki se običajno uporablja za zdravljenje okužb dlesni, kože, zob in stanj, kot je bakterijska vaginoza. Mešanje z alkoholom lahko povzroči vrsto neprijetnih in včasih hudih stranskih učinkov, kot so rdečica, znojenje, glavobol, slabost in močno bruhanje. Po zaužitju metronidazola se priporoča vsaj 48-urno obdobje brez alkohola.

Zdravila z dopaminom ter meso in ribe

Ljudje s Parkinsonovo boleznijo imajo pomanjkanje dopamina v možganih, zato potrebujejo posebna zdravila. Če slednja zaužijemo skupaj s hrano, bogato z beljakovinami, kot sta meso ali ribe, se bodo morala tekmovati z drugimi aminokislinami za absorpcijo v prebavilih. Priporočljivo je, da taka zdravila jemljete ločeno od hrane, bogate z beljakovinami.

Antihistaminiki in alkohol

Nekateri antihistaminiki, ki se jemljejo za alergije, lahko povzročijo zaspanost. Njihovo mešanje z alkoholom lahko poveča stopnjo sedacije.

Zdravila za hipotirozo in katera koli hrana

Ljudem z diagnozo hipotiroze (neaktivne ščitnice) pogosto predpišejo levotiroksin (Synthroid) in priporočajo, da ga jemljejo na prazen želodec. Vsaka hrana lahko namreč blokira absorpcijo tega zdravila.

Vir: kafe.rs