Živilski inšpektorji so pogosto v prvi obrambni črti, ko gre za odkrivanje živil, ki ne ustrezajo standardom kakovosti.
Opozarjajo na problematične izdelke, ki so med drugim lahko glavni prenašalci tveganja zaradi izbruhov salmonele in E.coli, ter podobnim nevarnostim, zato so njihova priporočila lahko koristna.
Preberite še:
Katerih izdelkov živilski inšpektorji v trgovinah ne kupujejo?
Surovega mleka
Prvo na seznamu je nepasterizirano (surovo) mleko. Razlog se skriva predvsem v tem, da mleko ni šlo skozi proces segrevanja, ki bi uničil patogene organizme. To je tudi vzrok, zaradi česar tako imenovano surovo mleko lahko zlahka postane dom številnih škodljivih bakterij, med katerimi so salmonela, E. coli, listerija, brucela in podobne, poroča Center za nadzor in preprečevanje bolezni.
Kali Kniel, mikrobiologinja z Univerze v Delawareu pravi, da ljudem odsvetuje nakup surovega, nepasteriziranega mleka. »Težko je ugotoviti, kdaj je izdelek kontaminiran s patogenim mikrobom, ker nima drugačnega vonja ali izgleda, zato pri tem 'test vonja' ne deluje,« dodaja.
Živilski tehnik, Dr. Bryan Quoc Le, glede zdravstvenih koristi, ki jih številni ljudje pripisujejo uživanju surovega mleka dodaja: »Ni vredno tvegati, ker je v tem mleku še veliko živih patogenih organizmov, še posebej, če prihaja naravnost iz predelovalnega obrata.«
Vnaprej pripravljenih živil
Vnaprej narezana živila, med katerimi so sadje in podobni izdelki, so najbolj dovzetne za kontaminacijo. Dr. Kniel trdi, da predvsem zato, ker rastejo na gojenih rastlinah in ujamejo onesnaženo vodo ter lahko pridejo v stik z živalskimi iztrebki.
Prav tako je lahko vprašljiv higienski standard posameznika, ki je pripravljal tovrstne izdelke. »Pakirana hrana mora po zakonu skozi strog postopek, medtem, ko to za hrano, ki je pripravljena na licu mesta ni nujno,« dodaja.
Tveganje lahko predstavlja tudi vnaprej pripravljena hrana, ki je lahko sicer priročna, toda vprašljiva zlasti, če ni shranjena na čistih površinah in ob primernih temperaturah, ki preprečijo razmnoževanje škodljivih bakterij.
Surovih kalčkov
Na seznamu, ki jih živilski inšpektorji odsvestujeo so se znašli še surovi kalčki. Ti so lahko pravo leglo nevarnih bakterij, kot sta E. coli in salmonela, ker se gojijo v zemlji ob različnih toplotnih razmerah, ki predstavljajo priročno okolje za razvoj bakterij.
Prehranski strokovnjaki sicer ne svetujejo, da bi se kalčkom morali povsem izogniti. V izogib neprijetnim nevšečnostim in okužbam pa se držite pravila, da jih pred uživanjem vedno temeljito operete ter blanširate ali skuhate.
Vir: mirror.co.uk