25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

7 korakov uspešnega reševanja težav

7 korakov uspešnega reševanja težav (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2017

Iskanje podpore je eden od zelo smiselnih načinov reševanja težav. A, čeprav je smiselno za nasvet koga povprašati, ne smemo pozabiti, da končne odločitve sprejemamo sami. Predstavljamo 7 korakov uspešnega reševanja težav.

V enem člankov smo že govorili o tem, da se lahko ljudje soočamo s stresom in težavami na različne načine. V grobem jih delimo na strategije, usmerjene na problem, in strategije, usmerjene od problema. Kot smo že omenili, je uspešnejši in bolj primeren način, ki je usmerjen v problem, saj tako poskušamo odpraviti vzrok problema.

Iskanje smiselnih načinov reševanja problemov

Običajno je veliko lažje drugim svetovati, kako reagirati v določeni problemski situaciji, kot se s takšno situacijo soočiti, če se sami znajdemo v njej. Ravno zato ljudje radi iščejo rešitev problema, tako da povprašajo za nasvet druge.

Iskanje podpore je eden od zelo smiselnih načinov reševanja. Velikokrat smo v problemski situaciji, tako vpeti v situacijo, da imamo okrnjen uvid v možnost rešitve. Težko se disociiramo in spravimo v nevtralen položaj ter iz tega položaja ocenimo problem in predvidimo njegove rešitve. Še posebej težko je v situacijah, na katere so vezana še močna čustva.

Čeprav je smiselno za nasvet povprašati prijatelje, družino, strokovnjake ali ljudi, ki so nam bluzi, ne smemo pozabiti, da končne odločitve sprejemamo sami.

Zagotovo ste kakšnemu prijatelju že svetovali, kaj bi vi naredili, nato pa ste slišali kaj takšnega: "Oh, kaj sem tebe poslušal".

Ljudje pogosto sprašujemo za nasvete zato, da se sami ne postavimo v situacijo, v kateri je treba prevzeti odgovornost. Ravno prevzeti odgovornost je tisti najtežji del pri odločitvi in reševanju problemov. Hitro se pojavijo različni dvomi in negativne misli: kaj če se ne bom odločil dobro, kaj če mi ne uspe, ali je odločitev prava ...

7 korakov uspešnega reševanja težav

V nadaljevanju bom poskušala čim bolj strnjeno opisati sedem korakov uspešnega reševanja težav.

Tehnika reševanja težav je tehnika, s katero psihologi v procesu svetovanja pogosto pomagamo ljudem, da sami najdejo rešitev težave in jo uporabijo tudi v aktualni situaciji.

1. korak: Identifikacija problema

Vprašajte se, kaj sploh je problem. Lahko je problemov v eni situaciji več. Naredite si spisek problemov in jih opredelite, zakaj to za vas predstavlja problem. Osredotočeni bodite na vedenja, in ne nase oz. osebo (Napačno: problem je, da sem neumen. Pravilno: problem je, da vedno pustim, da me drugi izigrajo, ker jim prehitro zaupam.)

2. korak: Določanje ciljev

Poskusite določiti cilje, čim bolj specifične, realne in dosegljive. Primer slabega cilja je: da bi bil srečen. Opredelite, kaj sreča za vas pomeni, kaj lahko sami naredite, da bi se počutili srečnejše. Poskušajte formirati cilje v smislu, kaj lahko storite, da boste lahko želeni cilj dosegli.

3. korak: Možganska nevihta

Vzemite si čas in razmislite o vseh možnih načinih, kako bi problem lahko rešili. Nikar ne hitite. Pogosto želimo, da so naši problemi rešeni, še preden se sploh pojavijo. Vse ideje si zapišite na list, tudi tiste, ki se vam zdijo nesmiselne ali celi bizarne. Želeno je, da najdete od 6 do 8 različnih alternativ, kako lahko problem rešite.

4. korak: Ocenjevanje alternativ

Za vsako različno alternativo, ki ste jo oblikovali v predhodnem koraku, poskušajte pretehtati vse pozitivne učnike, ki bi jih ta rešitev prinesla, in negativne posledice, ki bi jih za seboj potegnila. Za vsako alternativo se najprej vprašajte, katere so njene prednosti in kakšna so njena tveganja.

5. korak: Izbira rešitve

Dobro pretehtajte vse rešitve, ni nujno vedno najboljša rešitev tista, ki ima največ plusov, niti ne najslabša tista z več minusi. Razmislite, kaj vam več pomeni, s katero rešitvijo povečate pozitivne učinke in pri kateri so negativne posledice najbolj blage. Ko se odločite za rešitev, je nujno, da naredite tudi časovni načrt, do kdaj boste dosegli cilj.

6. korak: Aktivno izvajanje izbrane rešitve

Ne bodite zaskrbljeni zaradi neuspeha. V tej fazi bodite skoncentrirani na pot, ki vas vodi do cilja, ne ukvarjajte se z vsemi možnimi težavami, ob katere še sploh niste naleteli.

7. korak: Evalvacija

Čas za oceno, kako uspešni ste bili. Če ste bili uspešni, čestitke! Če niste bili uspešni, nič hudega, morda ste se v procesu izbire prave rešitve ušteli ali pa se je situacija kako drugače spremenila. Nekaj ste se zagotovo naučili. S tem znanjem se še enkrat sprehodite od začetka skozi vse korake.

Ob tem pa ne pozabite odpraviti odvečne napetosti in nemira s telesno rekreacijo in relaksacijskimi vajami.

Eva Kovač, psihologinja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri