Ali znate sprejeti in pokloniti darilo?

Ali znate sprejeti in pokloniti darilo? (foto: Unsplash) Unsplash
22. 12. 2018

V prazničnem času smo obdarovanju, ki ga civilizacija pozna že tisočletja, še bolj izpostavljeni. Preberite, kaj sporočate tako s poklonom kot z načinom, kako poklon sprejmete.

Motivacija za poklon

Francoski antropolog Marcel Mauss je strnil teorijo zakonitosti obdarovanja v tri temeljne točke:

  • darila se podarjajo,
  • darila se prejemajo
  • darila se povrnejo.

Iz tega gre sklepati, da je tisti, ki dobi darilo darovalcu nekaj dolžan, kar ne drži, če se vsi udeleženi držijo načela, da podarjajo samo in le iz srca, kar pomeni, da v vzajemnih odnosih 'pravilo treh' deluje samo po sebi.

Če imaš nekoga rad, mu to rad pokažeš na različne načine, z besedami, dejanji in tudi z materialnimi dobrinami, pri čemer je treba upoštevati, da lahko predraga darila prejemnika spravijo v zadrego in da je včasih manj več.

Obdarovanje ni tekmovanje v debelini denarnice. Mnogokrat lahko bližnjega bolj razveseli iskrena pozornost, tudi če gre le za pisemce z duhovitim sporočilom, doma spečene piškote, povabilo na ples ...

Vkolikor ima vaše darilo manipulativno noto, bo obdarovanec to začutil. Ne poklanjajte torej nečesa, kar si želite od osebe dobiti vi sami (ali z upanjem, da ji ne bo všeč in ga bo dala vam), prav tako se ne spodobi vabiti ljudi na praznovanja in zabave na dom le zato, da boste dobili čim več daril. Si res želite poklon od nekoga, ki ga ne spoštujete?

Tudi darilo je materializirana energija.

Znate reči hvala?

Ljudje smo po naravi različni. Nekateri brez težav jemljejo in bolj malo dajo, drugi brez težav dajejo in sprejemajo, tretji samo dajejo, četrti se ob sprejemu darila počutijo dolžne, saj menijo, da morajo uslugo čim prej vrniti.

Če pogledamo globlje, je vse v kozmosu sestavljeno iz izmenjave energij in če je energija, ki se nas dotakne (naj bo to nasmeh prodajalke, prijazen pozdrav voznika na avtobusu, priliv na bančnem računu, sončni žarek, povabilo v kino, itd) pozitivna, jo ponavadi sprejmemo brez zadržkov. 

Vkolikor nenehno dobivate nepričakovane reakcije s strani obdarovancev, jim morda ne znate zares prisluhniti.

Če vam je neprijetno sprejemati stvari, za katere od vas nihče ne pričakuje poplačila, delajte na izboljšanju samopodobe.

Kako izboljšati samopodobo (in se obenem naučiti dajati in sprejemati)

  • Vpišite se na tečaj joge, ki vas bo umirila in naučila, da se osredotočite na svoj center,
  • Začnite trenirati borilne veščine (da se boste naučili postaviti zase),
  • Odkrijte hobi, ki odraža vašo kreativnost.

Ko se boste začeli v svoji koži dobro počutiti, boste sposobni videti, kar ga drugi že vidijo v vas: da ste unikatni in čudoviti.

Dovolite, da vam nekdo izrazi naklonjenost in dovolite si, da jo izrazite drugim. Če se naučite poslušati notranji glas, vedno veste, če je energija, ki prihaja, iskrena.

Ne pozabite: že beseda ''hvala'' je včasih več vredna od denarja ali dragocenega darila.

Preberite še: 

Kako izkazati hvaležnost za vse, kar vam je letošnje leto podarilo 

Objem kot darilo - 9 koristnih učnkov