KRIZA SREDNJIH LET: Kateri so znaki in kako si lahko pomagate?

22. 8. 2021
Deli
KRIZA SREDNJIH LET: Kateri so znaki in kako si lahko pomagate? (foto: Profimedia)
Profimedia

V življenju vsakega od nas nastopi trenutek, ko se zavedamo, da čas ni neskončen in da je velik del življenja že mimo vas. Največkrat do tega pride, ko ste v 40. in 50. letih – od tod je torej nastal izraz "kriza srednjih let". Čeprav si ob tem izrazu pogosto predstavljamo filmske prizore starejših moških, ki si omislijo športne avtomobile, se lahko kriza srednjih let kaže na veliko načinov. Preverite, kako jo prepoznati in kako si lahko pomagate.

Znaki krize srednjih let

Pogosti znaki krize srednjih let so naslednji:

  • Življenje oziroma življenjski stil, ki vas je do sedaj osrečeval, vas nenadoma ne osrečuje več
  • Izgubili ste zanimanje za dejavnosti in ljudi, ki so vas sicer zanimali
  • Imate ogromno potrebo po spremembi in novih avanturah
  • Imate pomisleke o svojih preteklih odločitvah in pogosto premišljujete o svojih dejanjih
  • Niste sigurni, kdo ste in kaj si želite
  • Jezni ste na svojega partnerja in imate občutek, da vas ta ovira
  • Ne zmorete sprejeti odločitev, še posebej večjih 
  • Imate občutek, da vas je "minila" ljubezen do partnerja in do njega gojite zamero
  • Mika vas novo razmerje ali celo prevara

Vsa ta občutja lahko sprožijo težki življenjski trenutki: izguba ljubljene osebe, izguba službe, velika sprememba v življenjskem slogu... Lahko jih sprožijo tudi nerazrešene travme iz otroštva. Ne glede na vzrok, pa lahko zaradi teh občutkov sprejmete neracionalne in impulzivne odločitve, ki jih kasneje lahko obžalujete, npr. ločitev, odpoved, brezglavo zapravljanje...

Kako si lahko pomagate?

Kriza srednjih let se najpogosteje pojavi v 40-ih in 50-ih letih. Pogosto se zgodi, da imate občutek, da vas nekaj v življenju omejuje - bodisi partner, družina, prijatelji ali služba in vaše ostale vsakdanje obveznosti. Zaradi tega lahko čutite jezo in zamere do določenih oseb ali opravil, ki vas v dnevu čakajo.

A drastične spremembe, kot so ločitev in menjava službe dostikrat niso rešitev na vaše težave. Pomagalo vam bo, če prevzamete odgovornost, začnete komunicirati in zaupate ljudem, ki so vam blizu.

Pogovorite se z bližnjimi in jim povejte, kaj se dogaja. Preden sprejmete kakršno koli drastično odločitev, o tem dobro premislite in se poglobite vase. Če vidite, da je situacija izven vaše kontrole, svetujemo, da si poiščete strokovno pomoč. Slednjo lahko dobite pri usposobljenem psihologu ali psihoterapevtu.

Veronika Sivka

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord