* Vsebina se navezuje na mentalno zdravje in samomor, zato je za občutljive bralce lahko neprimerna. 

Ko gre za slavne osebe, jim običajno ne pripisujemo težav z mentalnim zdravjem, saj smatramo, da živijo srečno in v izobilju. A je njihov svet lahko še kako temen ... To je potrdila Jelena Dokić - nekdanja teniška igralka in sedaj trenerka, komentatorka in pisateljica. Na svojem Instagram profilu je objavila nekaj, česar ne bi pričakovali od športnika ali prepoznavne osebe: nekaj tednov nazaj si je skušala vzeti življenje. 

Na zunaj je zgodba Jelene sanjska: begunka, ki se je zavihtela na prvo mesto na mednarodnih teniških tekmovanjih. Do 16. leta je premagala takrat prvo na svetu Martino Hingis na Wimbledonu. Vendar za njenega očeta nikoli ni bila dovolj dobra. 

Že kot zelo mlada je bila deležna zavračanja očeta, ki je bil na primer razočaran nad njo, ko je na Wimbledonu prišla v polfinale in izgubila, vendar še vedno dosegla odličen rezultat. "To je bila do takrat moja najboljša igra in zanimalo me je, kaj bo oče rekel in kako bomo organizirali večerjo z mojima agentoma po tekmi. Ker ga nisem morala najti, sem ga poklicala. Govoril je počasi in glasno. Poznam ta ton. Bil je pijan in zelo jezen. Razočaran nad tem, da sem izgubila. Rekel mi je, da sem patetična, brezupna krava, da se me sramuje in da danes ne morem spati v našem hotelu." To je le eden od spominov iz njene knjige z naslovom Unbreakable. 

Zagotovo je tudi to pustilo rano v preteklosti in mogoče celo delno pripeljalo do spodnjega zapisa, ki ga je Jelena pustila ob fotografiji, na kateri joka. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JELENA DOKIC 🇦🇺🇦🇺🇦🇺 (@dokic_jelena)

Ob fotografiji je Jelena Dokić zapisala: 

"28. 4. 2022 - Skoraj sem skočila s svojega balkona v 26. nadstropju. 

Tega dneva ne bom nikoli pozabila. Vse je zamegljeno. Vse je temno. Ni zvoka, ni slike, nič nima smisla ... Tu so samo solze, žalost, depresija, anksioznost in bolečina. 

Zadnjih 6 mesecev je bilo napornih. 

Nenehno sem jokala. Povsod. V službi sem se skrivala po straniščih, da nihče ne bi videl mojih solz. Doma sem jokala neprestano. Nisem morala pregnati občutka žalosti in bolečine, ki sta mi sledila povsod. Moje življenje je uničeno. 

Krivim sebe in mislim, da si ne zaslužim ljubezni. Prestrašena sem. 

Zavedam pa se tudi, da imam toliko stvari, za katere sem hvaležna. Potem se začnem sovražiti, ker očitno nisem hvaležna, če se počutim tako, kot se in želim vse skupaj končati. To je začaran krog v moji glavi. 

Rezultat vsega tega: skorajšnji skok z mojega balkona v 26 nadstropju 28. aprila. 

Tega dneva ne bom nikoli pozabila. Hotela sem samo, da bolečina in trpljenje prenehata. 

Nekako sem se potegnila z roba balkona in kasneje poiskala profesionalno pomoč. To mi je rešilo življenje. 

Tega ne pišem zlahka, a z vami sem bila vedno odprta, iskrena in ranljiva. Verjamem, da bo moja zgodba pomagala marsikomu v njegovi bitki. To pišem zato, ker vem, da nisem edina v takšni situaciji. 

Vedite, da niste sami. 

Ne bom trdila, da se trenutno počutim odlično, a sem na poti do okrevanja. Nekateri dnevi so dobri in nekateri slabi, včasih naredim korak naprej in potem enega nazaj, vendar se borim in mislim, da se lahko prebijem skozi. 

Verjamem v naslednje: 

  • Vredu je, če čutiš tako kot jaz. 
  • Vredu je, če si žalosten, le bori se in pridi nazaj. 

To poskušam narediti in to me vleče naprej. Ne sramujte se tega, kar čutite. Vredu je, če se počutite tako kot jaz in lahko se prebijete tudi skozi to. Seveda je možno, samo verjemite. 

Rada vas imam in na nas je, da se borimo ter preživimo in dočakamo nov dan. 

Vrnila se bom močnejša kot kadarkoli prej."

Preverite tudi: Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni

Če ste v stiski ali želite pomagati nekomu, je tu nekaj uporabnih številk: 

112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Več informacija najdete tukaj: SOS