Se borite za tiste 3 grižljaje zelenjave, ki jih po neskončnem prepiru naredi otrok in potem trmasto odide v sobo? Obstaja psihološki razlog, zakaj je tako.
Končno osmislimo to vojno z zelenjavo: kaj je na njej takšnega, da je otroci ne bi jedli? In celo nekateri odrasli. Pravzaprav za vsem skupaj stoji nekaj psiholoških razlogov:
BOLJ ZDRAVO - MANJ PRIVLAČNO
Bolj kot opevate vašo ultra zdravo zelenjavno juho, manj privlačna bo za otroke in bolj se bodo upirali pri jedi. Zakaj se zgodi obraten učinek? Otroci vse, kar je zdravega, povežejo z zdravili. Zdravila jih pozdravijo, a so običajno slabega okusa. Zato menijo, da je tudi zdrava hrana slabega okusa.
Brez kakšne posebne hvale in citiranja dobrih učinkov pred otroka postavite juho in temu ne posvečajte velike pozornosti. Je pač samo juha, kajne?
DOBRE LASTNOSTI NE TEKNEJO
Leta 2014 so na predšolskih otrocih izvedli raziskavo. Raziskovalci so otrokom povedali dobre učinke določenih živil. Za korenje so na primer rekli, da jim pomaga bolje brati in šteti, ker podpira vid.
Kasneje otroci niso stekli h korenju, ko so jim ga ponudili. Enako se je zgodilo s krekerji, o katerih so strokovnjaki povedali nekaj dobrih posledic na zdravje. Otrokom niso teknili.
Ta trik lahko uporabite pri hrani, za katero želite, da jo otroci ne želijo jesti. Pri zdravi hrani pa ne poudarjajte zdravih lastnosti.
Raziskava: https://www.kellogg.northwestern.edu/faculty/maimaran/personal/Papers/MaimaranFishbach_JCR.pdf
Preverite tudi Zakaj NI priporočljivo, da mamice takoj po porodu pričnejo s treningi? ali pa S čim utišate narcisa?