Kako preprečiti težave z ahilovo tetivo?

Kako preprečiti težave z ahilovo tetivo? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2016

Vse več rekreativnih in profesionalnih tekačev se srečuje z bolečino v tetivi, najdaljši in najmočnejši kiti v telesu, ki povezuje mišice goleni s petnico. A tudi vse več ji dela zelo veliko napako - zanemarjajo bolečine, uporabljajo protibolečinska zdravila in nadaljujejo s treningom.

Ko se pojavijo bolečine, je potrebno raziskati, kje se pojavijo in kaj je vzrok za njih.

Najpogostejši vzroki so

  • prekomerna pronacija stopala,
  • zakrčenost mečnih mišic,
  • preobremenitev in zakrčenost mišic kolka.

Predvsem zadnje je velikokrat spregledano, saj se vsi osredotočajo na tetivo samo.

Kljub odpravljanju bolečin na tetivi sami se lahko težave ponovijo, če so mišice kolka zakrčene, saj spremenimo biomehaniko gibanja in povzročamo konstantno draženje. Zmanjšana gibljivost v kolku povzroča minimalno rotacijo stegnenice, golenice in posledično drugačen kot med njo in petnico. Ahilova tetiva je tako pod stalno napetostjo in razvije se bolečina, najpogosteje na notranji strani.

Kadar je stopalo v pronaciji se notranji del stopalnega loka povesi in povzroča prekomerno napetost na notranji strani ahilove tetive. Najpogosteje se tekači poslužujejo tekaških copat s podporo supinacije, kar pa na dolgi rok ni učinkovito, saj tako ligamenti kot mišice izgubljajo svojo funkcijo stabilizacije gležnja. Boljša izbira so posebno individualno oblikovani vložki. Najredkeje se uporabljajo vaje za zmanjšanje pronacije, saj jih je potrebno za učinkovit rezultat izvajati vsaj 3–6 mesecev in tekači v tem času izgubijo motivacijo.

Kako si lahko pomagate?

Fizioterapija je usmerjena v lajšanje bolečin na področju tetive same ter na iskanje vzroka, predvsem težav s kolki.

Zelo pomembne so tudi ekscentrične vaje za ahilovo tetivo, katere pravilno izvajanje je ključnega pomena za zmanjšanje bolečin. Rezultat se bo pokazal po nekaj tednih, zato je pomembno, da tekač nadaljuje z vajami in ne preneha po nekaj dneh. Izvajanje ekscentričnih vaj se uporablja v kombinaciji z razteznimi vajami za meča z iztegnjenim in pokrčenim kolenom.

Količina vaj je odvisna od vrste športa, v osnovi pa se držimo Alfredson koncepta: vaje se izvajajo 2x dnevno (zjutraj in zvečer), 3 serije, 15 ponovitev, enkrat z iztegnjeno in enkrat s pokrčeno nogo. To pomeni 90 ponovitev zjutraj in 90 ponovitev zvečer. V primeru hudih bolečin se lahko izvede manj ponovitev, vsekakor pa ne več, saj bomo ahilovo tetivo preobremenili.

Za uspešno rešitev težav z ahilovo tetivo je potreben natančen pregled zdravnika ali fizioterapevta, poiskati vzrok za nastanek težav ter s pravilno terapijo odpraviti tako posledico kot vzrok.

Da bi preprečili nastanek težav, je potrebna pravilna intenziteta treninga, redno raztezanje mečnih mišic, izvajanje ekscentričnih vaj v začetku sezone ter raztezanje mišic kolena in kolka.

Če je tekač pripravljen več časa posvetiti rehabilitaciji, je najboljša izbira kombinacija fizioterapije, vaj za zmanjšanje pronacije, ekscentrične vadbe in izdelava individualnih vložkov, ki umirijo bolečino med rehabilitacijo.

Jure Bornšek, fizioterapevt

Preberite še: Tekaško koleno in najpogostejša napaka, ki jo naredijo tekači

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri